اثر غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بر برخی ویژگیهای مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ
محمد سیبی1، حمیدرضا خزاعی*2 و احمد نظامی3
1) دانشجوی دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2 و 3) استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
* نویسنده مسئول: H.khazaie@um.ac.ir
تاریخ دریافت: 02/02/94 تاریخ پذیرش: 31/04/94
چکیده
به منظور بررسی اثر غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بر برخی ویژگیهای مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ، در سال 1393 این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایهی کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانهی تحقیقاتی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل غلظتهای مصرف عصارهی جلبک دریایی در چهار سطح (عدم مصرف و مصرف 1، 5/1 و 2 لیتر در هکتار)، مراحل مصرف عصارهی جلبک دریایی در دو سطح (مصرف در مرحلهی رویشی و مصرف در مرحلهی زایشی) و نحوهی کاربرد عصارهی جلبک دریایی در دو سطح (کاربرد بهصورت محلولپاشی برگی و کاربرد در خاک) بودند. نتایج نشان داد که غلظتهای مصرف عصارهی جلبک دریایی بر تمامی صفات اندازهگیری شده در این آزمایش اختلاف معنیداری (01/0p<) داشت. زمانهای مصرف عصارهی جلبک دریایی نیز بر تمامی صفات اندازهگیری شده به غیر از ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک اثر معنیداری نشان داد. نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بر حجم ریشه، وزن خشک ریشه، چگالی ریشه، عملکرد بیولوژیک غوزهی اصلی و ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک معنیدار بود. بر اساس نتایج بهدست آمده در بر همکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی بیشترین وزن خشک ریشه و چگالی ریشه مربوط به مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی گیاه بود. مصرف 5/1 لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی نسبت به عدم مصرف آن باعث اختلاف 08/54 درصدی در عملکرد بیولوژیک کل شد. همچنین مصرف عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی زایشی نسبت به مرحلهی رویشی گیاه بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک را به خود اختصاص داد که این تفاوت در حدود 22/20 درصد بود.
واژههای کلیدی: چگالی ریشه، عملکرد بیولوژیک و نسبت ریشه به اندام هوایی.
مقدمه
گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) با دارا بودن مقادیر بالای روغن، پروتئین و الیاف خام در بذر آن به عنوان گیاهی ارزشمند محسوب میشود. همچنین بذور این گیاه منبع غنی از مواد معدنی چون عناصر روی، مس، منگنز و آهن، ویتامینهایی از قبیل تیامین و بتاکاروتن و توکوفرولهای آلفا، بتا و گاما میباشد (Velasco et al., 2005). یکی از راهکارهای مدیریتی در مزرعهی گلرنگ و رسیدن به عملکرد بالا، داشتن بوتههای قوی و سالم در طول دوران رشد گیاه میباشد که برای دستیابی به این مهم باید ژنوتیپها و تغذیهی مناسبی در دوران نمو گیاه انتخاب و اعمال گردد (Xinghong and Congming, 2005). در نظامهای کشاورزی پایدار، هر گونه بهبود در نظامهای کشاورزی باید منجر به افزایش تولید و کاهش اثر مخرب زیست محیطی شود که در نهایت موجب افزایش پایداری نظامهای میگردد. یکی از این روشها استفاده از محرکهای بیولوژیک میباشد که میتواند اثر کودهای معدنی را افزایش دهد. در سالهای اخیر استفاده از عصارهی جلبک دریایی با توجه به تواناییهای آن برای استفاده در کشاورزی ارگانیک و پایدار محبوبیت خاصی بهدست آورده است (Roth and Goyne, 2004). بر خلاف کودهای شیمیایی، عصارهی بهدست آمده از جلبک دریایی از تخریب محیط زیست جلوگیری نموده، غیر سمی بوده و آلودگی خطرناک برای انسان، حیوانات و پرندگان ایجاد نمیکند (Del Poso et al., 2007). مواد فعال زیستی استخراج شده از جلبک دریایی در محصولات کشاورزی و باغی در سراسر جهان استفاده میشود و بسیاری از اثر مفید آنها بهویژه افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات مختلف گزارش شده است (Craigie, 2011). عصارههای مایع بهدست آمده از جلبک دریایی به تازگی به عنوان محلولپاشی برگی برای بسیاری از محصولات از جمله انواع چمن، غلات، حبوبات، گلها و گونههای گیاهی اهمیت پیدا کرده است. عصارهی جلبک دریایی حاوی مواد مغذی اصلی و فرعی، اسیدهای آمینه، ویتامینها، هورمونهای رشد مانند سیتوکنین، اکسین و آبسزیکاسید میباشد (Erulan et al., 2009; Thambiraj et al., 2012). اثر مفید کاربرد جلبک دریایی در غلظتهای مختلف بر محصولات به اثبات رسیده است ولی نحوهی عمل هنوز ناشناخته باقی مانده است (Fischer et al., 1998). چنانچه مقادیر مناسبی از مواد غذایی در دسترس بوته باشد، اثر بسیار مثبتی بر گسترش نظامهای ریشهای و مراحل مختلف فاز زایشی بوته خواهد داشت (میرزاخانی، 1391). نتایج محققان نشان داد که محلولپاشی عصارهی جلبک دریایی اثر قابل توجهی بر توسعه و رشد ریشهی انواع مختلف گیاهان از جمله، توت فرنگی، کلزای زمستانه و کاج ساحلی داشت (MacDonald et al., 2012; Jannin et al., 2013; Alam et al., 2013). غلظت عصارهی جلبک دریایی یک فاکتور بسیار مهم در اثرگذاری آن محسوب میشود. در آزمایشی استفاده از عصارهی جلبک دریایی کِلپاک[1] (Ecklonia maxima) روی درخت کاج موجب افزایش تعداد ریشههای موجود در قلمهها شد (Atzmon and Van Staden, 1994). پژوهشگران بیان داشتند گیاهانی که طول ریشهی اصلی، تعداد ریشههای جانبی، تراکم طول ریشه و نسبت ریشه به اندام هوایی بالاتری دارند نسبت به گیاهانی که این ویژگی را ندارند، مقاومت و تحمل بیشتری به شرایط نامساعد محیطی نشان میدهند (Singh et al., 2005). در آزمایشی بر گیاه گلرنگ عنوان شد که کودهای زیستی نیتروژنه و فسفره، اثر بسیار معنیداری بر تعداد شاخهی فرعی، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، عملکرد دانه، شاخص برداشت و درصد روغن دانه داشتند (ظفریان و همکاران، 1390). صفاتی چون ارتفاع گیاه، ارتفاع اولین شاخهی فرعی، تعداد شاخهی فرعی در گیاه، قطر غوزه، تعداد دانه در غوزه، وزن هزار دانه و درصد روغن دانه از مهمترین صفات مؤثر بر عملکرد دانهی گلرنگ میباشند، زیرا همبستگی معنیداری بین عملکرد گلرنگ با این صفات دیده میشود (Camas et al., 2007; Choulwar et al., 2005). این در حالی است که ژنوتیپهای مختلف از نظر تجمع مادهی خشک و تسهیم آن به اندامهای گیاهی تفاوتهای زیادی با هم نشان میدهند (Koutroubas et al., 2004). در پژوهشی استفاده از عصارهی جلبک دریایی موجب افزایش ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد پنجه، وزن ساقه و ریشهی برنج شد (Sunarpi et al., 2010). با توجه به مطالب ذکر شده و کمبود اطلاعات در خصوص اثر عصارهی جلبک دریایی بر ویژگیهای رشد و نمو گیاه گلرنگ، هدف این آزمایش، بررسی برخی ویژگیهای مرفولوژیکی اندامهای زیرزمینی و هوایی گیاه گلرنگ تحت اثر غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بود.
مواد و روش ها
به منظور بررسی اثر غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی Ascophyllum nodosum بر برخی ویژگیهای مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ در سال 1393، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایهی کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانهی تحقیقاتی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. عوامل آزمایش شامل غلظتهای مصرف عصارهی جلبک دریایی در چهار سطح D1= عدم مصرف (شاهد)، D2= یک لیتر در هکتار، D3= 5/1 لیتر در هکتار و D4= 2 لیتر در هکتار، مراحل مصرف عصارهی جلبک دریایی در دو سطح T1= مصرف در مرحلهی رویشی و T2= مصرف در مرحلهی زایشی و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی در دو سطح U1= مصرف بهصورت محلولپاشی برگی و U2= مصرف در پای ریشهی گیاه (خاک مصرف) بودند. غلظتهای مورد نظر بر اساس هر گلدان محاسبه، تبدیل و اعمال گردید. مرحلهی رویشی در دو زمان سه و شش هفته بعد از کاشت گیاه و مرحلهی زایشی، زمان گلدهی بوته در نظر گرفته شد. رقم گیاه گلرنگ مورد استفاده در این آزمایش با نام گلدشت، از مؤسسهی تحقیقات اصلاح و تهیهی نهال و بذر کرج تهیه گردید. عصارهی جلبک دریایی مصرف شده در این آزمایش با نام تجاری وکوزیم مایع بود. تعداد کل گلدانهای استفاده شده 48 عدد بود که به هر تیمار سه گلدان اختصاص داده شد. گلدانهای مورد استفاده در این آزمایش استوانهای شکل با قطر 22 و ارتفاع 20 سانتیمتر، حاوی خاک زراعی و ماسهی نرم کاملاً شسته شده به نسبت 1:1 در نظر گرفته شد. برای اعمال غلظتهای مختلف عصارهی جلبک دریایی سطح دایرهای هر گلدان از رابطهی 1 محاسبه و سطوح مربوط به غلظت عصارهی جلبک دریایی اعمال گردید:
رابطه 1:
|
r2 π= مساحت هر گلدان (سانتیمتر مربع)
|
که در آن π برابر با 14/3 و r برابر با شعاع دهانهی گلدان بود.
برای اعمال عصارهی جلبک دریایی بهصورت محلولپاشی و خاک مصرف ابتدا نیاز آبی گیاه بر اساس ظرفیت زراعی به روش صفحات فشاری برآورد گردید (صالحی، 1381؛ Klute, 1986). سپس غلظتهای در نظر گرفته شده در مقدار آب بهدست آمده برای هر گلدان حل و روی گیاه اعمال شد، که در محلولپاشی میزان پاشش به اندازهای انجام میگرفت که تمام برگها کاملاً خیس شده و قطرات محلول از برگها به طرف پایین ریزش پیدا میکرد. در روش خاک مصرف نیز مقدار آب حاوی عصارهی جلبک دریایی به پای ریشهی گیاه اضافه میشد. درصد رطوبت در ظرفیت زراعی از رابطهی 2 بهدست آمد (صالحی، 1381):
رابطه 2:
|
100×{وزن خاک خشک/(وزن خاک خشک - وزن خاک تر)} = درصد رطوبت در ظرفیت زراعی
|
در روش صفحات فشاری ابتدا باید وزن خاک هر گلدان محاسبه شود که در این آزمایش شش کیلوگرم بود. میزان بهدست آمده از دستگاه صفحات فشاری 25 درصد بهدست آمد که به ازای 100 گرم خاک خشک بود و برای شش کیلوگرم خاک خشک هر گلدان، میزان 1500 سیسی آب در حالت ظرفیت زراعی محاسبه شد. در زمان کاشت در هر گلدان پنج عدد بذر به عمق پنج سانتیمتر قرار داده شد و بعد از استقرار گیاهان، یک بوته که سالمتر و قویتر بود نگهداری و مابقی گیاهان حذف شدند. آبیاری گیاهان از روز کاشت تا زمان استقرار گیاهان هر چهار روز یکبار و بعد از آن تا پایان مرحلهی رشد هر هفت روز یکبار انجام گرفت. زمان برداشت گیاهان یک هفته بعد از گلدهی بود و بوتهها از سطح گلدان جدا شدند. سپس صفات حجم ریشه، وزن خشک ریشه، چگالی ریشه، نسبت ریشه به اندام هوایی، ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک، تعداد شاخهی فرعی، قطر غوزهی اصلی، عملکرد بیولوژیک غوزهی اصلی و عملکرد بیولوژیک کل تعیین شدند. جهت اندازهگیری پارامترهای مربوط به ریشه تمامی ریشهها بهطور کامل و با رعایت حداقل آسیب دیدگی با استفاده از آب جاری شسته شدند. بدین منظور ابتدا هر گلدان درون تشتک پر از آب جداگانه خیسانده شد تا خاکهای اطراف ریشه نرم شده و جدا گردد، سپس ریشهها روی الک ریز قرار داده شد و با استفاده از آب شسته شد. برای تعیین وزن خشک ریشه پس از قرار دادن ریشه در آون با دمای 75 درجهی سانتیگراد به مدت 48 ساعت با ترازوی دقیق (001/0 گرم) توزین و ثبت شد. حجم ریشه از طریق اختلاف حجم ایجاد شده پس از قرار دادن ریشه در حجم مشخصی از آب درون استوانهی مدرج با دقت 1/0 میلیلیتر محاسبه گردید. به منظور تعیین چگالی ریشه از رابطهی زیر استفاده شد (گنجعلی و همکاران، 1389):
رابطه 3:
|
حجم ریشه (سانتیمتر مکعب) ÷ وزن خشک ریشه (گرم) = چگالی ریشه (گرم بر سانتیمتر مکعب)
|
و جهت تعیین نسبت ریشه به اندام هوایی از رابطهی تقسیم وزن خشک ریشه بر وزن خشک اندام هوایی استفاده شد. پس از تجزیهی دادهها با نرمافزار SAS، میانگینها نیز توسط این نرم افزار با آزمون LSD در سطح احتمال پنج درصد مقایسه شدند و برای رسم نمودارها از صفحه گستردهی Excel استفاده شد.
نتایج و بحث
حجم ریشه
حجم ریشه تحت اثر معنیدار (01/0p<) اثر سادهی غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی و همچنین اثر دوگانهی غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی قرار گرفت. اثر دوگانهی غلظت و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی و همچنین اثر دوگانهی زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی حجم ریشه را بهطور معنی داری تحت اثر قرار داد. ولی اثر سهگانهی غلظت، زمان و نحوهی استفادهی عصارهی جلبک دریایی نتوانست اثر معنیداری روی حجم ریشه داشته باشد (جدول 1).
جدول1: تجزیه واریانس صفات مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ تحت غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی
میانگین مربعات
|
درجه آزادی
|
منابع تغییرات
|
عملکرد بیولوژیک کل
|
عملکرد بیولوژیک غوزهی اصلی
|
قطر غوزهی اصلی
|
تعداد شاخهی فرعی
|
ارتفاع اولین شاخه از سطح زمین
|
نسبت ریشه به اندام هوایی
|
چگالی ریشه
|
وزن خشک ریشه
|
حجم ریشه
|
95/23 **
|
31/0 **
|
37/0 **
|
35/4 **
|
91/1395 **
|
056/0 **
|
002/0 **
|
55/6 **
|
35/12 **
|
3
|
غلظت مصرف
|
64/19 **
|
34/0 **
|
82/0 **
|
02/1 *
|
08/4 n.s
|
109/0 **
|
0004/0 **
|
82/1 **
|
02/20 **
|
1
|
زمان مصرف
|
15/1 n.s
|
24/0 **
|
012/0 n.s
|
18/0 n.s
|
52/93 *
|
001/0 n.s
|
000052/0 **
|
288/0 **
|
02/11 **
|
1
|
نحوهی مصرف
|
36/1 n.s
|
036/0 *
|
071/0 n.s
|
409/0 n.s
|
66/140 **
|
007/0 **
|
000057/0 **
|
252/0 **
|
85/3 **
|
3
|
غلظت مصرف× زمان مصرف
|
26/0 n.s
|
099/0 **
|
096/0 n.s
|
24/0 n.s
|
24/23 n.s
|
001/0 n.s
|
000004/0 n.s
|
023/0 *
|
40/1 *
|
3
|
غلظت مصرف× نحوهی مصرف
|
035/0 n.s
|
009/0 n.s
|
12/0 n.s
|
52/0 n.s
|
68/229 **
|
0000002/0 n.s
|
000001/0 n.s
|
003/0 n.s
|
68/1 *
|
1
|
زمان مصرف× نحوهی مصرف
|
44/0 n.s
|
007/0 n.s
|
13/0 n.s
|
02/0 n.s
|
96/350 **
|
001/0 n.s
|
000004/0 n.s
|
011/0 n.s
|
52/0 n.s
|
3
|
غلظت مصرف× زمان مصرف× نحوهی مصرف
|
52/0
|
009/0
|
057/0
|
25/0
|
98/14
|
0006/0
|
0000028/0
|
008/0
|
39/0
|
32
|
خطا
|
44/10
|
86/11
|
32/11
|
02/17
|
16/8
|
82/10
|
49/5
|
42/5
|
17/1
|
ضریب تغییرات (درصد)
|
ns، * و **: بهترتیب بیانگر عدم اختلاف معنیدار و اختلاف معنیدار در سطوح احتمال پنج و یک درصد میباشند.
نتایج اثر دوگانهی زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی نشان داد که حجم ریشه تحت اثر این دو عامل قرار گرفت بهطوریکه بیشترین حجم ریشه مربوط به مصرف عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی گیاه بهصورت مصرف در پای ریشهی گیاه بود. کمترین حجم ریشه نیز از تیمار مصرف عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی زایشی گیاه بهصورت محلولپاشی بهدست آمد که این اختلاف بین بیشترین و کمترین مقدار حجم ریشه در حدود 28/4 درصد بود (شکل 1). به نظر میرسد که زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی اثر بسزایی در حجم ریشه دارند بهطوریکه در مرحلهی رشد رویشی گیاه و نحوهی استفاده بهصورت مصرف در پای ریشه توانسته است نسبت به مرحلهی زایشی گیاه و استفاده بهصورت محلولپاشی موجب توسعهی ریشههای گیاه گلرنگ شود و همین امر موجب افزایش حجم ریشهها شده است. Crouch و Van Staden (1992) نیز اثر استفاده از عصارهی جلبک دریایی روی حجم ریشه در گیاه گوجهفرنگی را مثبت ارزیابی کردند. همچنین گزارش شده است که استفاده از عصارهی جلبک دریایی اثر مثبتی بر حجم کل ریشه در درختان نوئل نوروژی و انگور داشته است و موجب افزایش آنها شد که با نتایج دیگر محققان در زمینهی اثر مثبت عصارهی جلبک دریایی بر رشد ریشهی سایر گیاهان همسو بود (Calvo, et al., 2014; Arioli, et al., 2015; Slavik, 2005; Mancuso, et al. 2006).
T1 T2
|
|
|
|
55
50
|
حجم ریشه (سانتیمتر مکعب)
|
U1 U2
|
|
|
شکل 1: مقایسه میانگین اثر دوگانه زمان و نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی بر حجم ریشه
زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی (T): T1= مرحله رویشی، T2= مرحله زایشی، نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی (U): U1= محلولپاشی برگی، U2= مصرف در پای ریشهی گیاه (خاک مصرف).
وزن خشک ریشه
نتایج تجزیه واریانس جدول 1 نشان داد که وزن خشک ریشه تحت اثر غلظت، زمان و نحوهی استفادهی عصارهی جلبک دریایی و همچنین برهمکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی قرار گرفت و در سطح آماری یک درصد معنیدار شد. برهمکنش غلظت و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی نیز توانست وزن خشک ریشه را تحت اثر قرار دهد ولی برهمکنش زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی و برهمکنش غلظت، زمان و نحوهی استفادهی عصارهی جلبک دریایی بر وزن خشک ریشه اثر معنیداری نداشتند (جدول 1). در بین برهمکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی، وزن خشک ریشه تحت اثر افزایش غلظت مصرف در زمانهای مختلف رشدی قرار گرفت بهطوریکه با مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی نسبت به تیمار عدم مصرف آن، وزن خشک ریشه حدود 200 درصد افزایش نشان داد، ولی در مرحلهی رشد زایشی گیاه، با مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی، وزن خشک ریشه حدود 26/192 درصد نسبت به عدم مصرف آن افزایش داشت (شکل 2). با علم بر اینکه مراحل رشد و نموی گیاهان نیازهای غذایی متفاوتی دارند و هر کدام از مراحل نمو گیاه (رویشی و زایشی) واکنشهای متفاوتی را به مواد غذایی و محرکهای رشد نشان میدهند. بر اساس نتایج این آزمایش مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی در دو مرحلهی رشد رویشی و زایشی گیاه موجب افزایش وزن خشک ریشه شده است ولی مصرف این مقدار از عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی اختلافی حدود 84/7 درصدی با مرحلهی زایشی داشته است. به نظر میرسد با افزایش غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی گیاه و با توجه به دادههای حاصله از طول ریشه میتوان نتیجه گرفت که گستردگی ریشهی گیاه در خاک به خوبی صورت گرفته و در نهایت افزایش وزن خشک ریشه را به دنبال داشته است. در پژوهشی بر گیاه برنج استفاده از عصارهی جلبک دریایی موجب افزایش 77/29 درصدی وزن ریشه شد (Sunarpi, et al., 2010).
T1 T2
|
|
|
|
5/3
0/3
5/2
0/2
5/1
0/1
5/0
0/0
|
وزن خشک ریشه (گرم در بوته)
|
D1 D2 D3 D4
|
|
|
شکل 2: مقایسه میانگین اثر دوگانه غلظت و زمان مصرف عصاره جلبک دریایی بر وزن خشک ریشه
غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی (D): D1= شاهد (عدم مصرف)، D2= مصرف یک لیتر در هکتار، D3= مصرف 5/1 لیتر در هکتار، D4= مصرف 2 لیتر در هکتار، زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی (T): T1= مرحله رویشی، T2= مرحله زایشی.
چگالی ریشه
غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی و همچنین برهمکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی میزان چگالی ریشه را تحت اثر قرار داد ولی سایر اثر دوگانه و سهگانهی تیمارهای آزمایشی اثر معنیداری بر میزان چگالی ریشه نداشتند (جدول 1). با افزایش غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی چگالی ریشه روندی افزایشی داشت که زمانهای مصرف عصارهی جلبک دریایی نیز توانست تغییراتی را در چگالی ریشه ایجاد نماید بهطوریکه بیشترین چگالی ریشه با میانگین 053/0 گرم بر سانتیمتر مکعب از تیمار مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی گیاه بهدست آمد. کمترین چگالی ریشه نیز متعلق به تیمار عدم مصرف عصارهی جلبک دریایی و مرحلهی زایشی گیاه با متوسط 014/0 گرم بر سانتیمتر مکعب بود (شکل 3). به نظر میرسد که هرچه چگالی ریشه افزایش یابد یعنی در واقع ریشه رشد و توسعهی خوبی در خاک داشته است و توانسته در خاک گستردگی قابل قبولی پیدا کند که این موضوع با مراحل رشد و نمو گیاه نیز ارتباط مستقیم دارد. همانطور که دادههای حاصله از حجم و وزن خشک ریشه نشان میدهند، در مرحلهی رشد رویشی، گیاه بهتر میتواند نظامهای ریشهای خود را در خاک توسعه دهد و همین امر موجب جذب بهتر و در نهایت رشد بهتر گیاه گلرنگ و افزایش وزن خشک ریشهی آن شود؛ که بر اساس نتایج بهدست آمده از این آزمایش اختلاف بین بیشترین و کمترین چگالی ریشه 55/278 درصد (حدود چهار برابر) بوده است.
T1 T2
|
|
|
|
06/0
05/0
04/0
03/0
02/0
01/0
00/0
|
چگالی ریشه
(گرم بر سانتیمتر مکعب)
|
D1 D2 D3 D4
|
|
|
شکل 3: مقایسه میانگین اثر دوگانه غلظت و زمان مصرف عصاره جلبک دریایی بر چگالی ریشه
غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی (D): D1= شاهد (عدم مصرف)، D2= مصرف یک لیتر در هکتار، D3= مصرف 5/1 لیتر در هکتار، D4= مصرف 2 لیتر در هکتار، زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی (T): T1= مرحله رویشی، T2= مرحله زایشی.
نسبت ریشه به اندام هوایی
نتایج جدول 1 نشان داد که نسبت ریشه به اندام هوایی تحت اثر غلظت، زمان مصرف و همچنین برهمکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی در سطح آماری یک درصد معنیدار بود ولی اثر سادهی نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی و سایر برهمکنش دوگانه و سهگانهی تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری را بر نسبت ریشه به اندام هوایی نداشتند. نسبت ریشه به اندام هوایی تحت اثر برهمکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی قرار گرفت بهطوریکه با افزایش غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی در زمانهای مختلف نموی گیاه، این نسبت دچار تغییراتی شد. در مرحلهی رویشی گیاه بیشترین نسبت ریشه به اندام هوایی مربوط به تیمار مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی بود که با تیمار عدم مصرف آن حدود 07/88 درصد اختلاف داشت. این درحالی است که در مرحلهی زایشی گیاه مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی موجب اختلاف 19/108 درصدی نسبت ریشه به اندام هوایی با تیمار عدم مصرف آن شد (شکل 4). با توجه به این که ریشهها به منبع رطوبت و مواد غذایی نزدیکتر هستند در نتیجه سریعتر آنها را جذب نموده و به اندامهای هوایی گیاه انتقال میدهند، که با افزایش غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی نیز این امر اتفاق افتاده و متقابلاً اندامهای هوایی نیز مواد فتوسنتزی ساخته شده در برگها را که افزایش یافته است به ریشهها انتقال میدهند و همین موضوع باعث افزایش وزن خشک ریشهها و افزایش نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی میشود. حال اگر این افزایش غلظت در مراحل رشد رویشی گیاه اتفاق بیافتد گیاه نیز به دلیل داشتن فرصت و دورهی رشدی طولانیتر نسبت به مرحلهی زایشی میتواند اندامهای هوایی را توسعه داده و در نتیجه این مواد را به ریشهها انتقال دهد و موجب توسعه و گستردگی ریشه در خاک گردد که در نهایت موجب افزایش نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی میشود. گنجعلی و همکاران (1389) در یک بررسی بر گیاه نخود عنوان کردند که نسبت ریشه به اندام هوایی تا مرحلهی تشکیل غلافها افزایش یافت. در پژوهش دیگری اظهار داشتند که در تیمارهایی که از عصارهی جلبک دریایی استفاده شده است نسبت وزن ریشه به ساقهروندی افزایشی داشته است (Nelson and Van Staden, 1984).
T1 T2
|
|
|
|
45/0
40/0
35/0
30/0
25/0
20/0
15/0
10/0
05/0
00/0
|
نسبت ریشه به اندام هوایی (گرم بر گرم در بوته)
|
D1 D2 D3 D4
|
|
|
شکل 4: مقایسه میانگین اثر دوگانه غلظت و زمان مصرف عصاره جلبک دریایی بر نسبت ریشه به اندام هوایی
غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی (D): D1= شاهد (عدم مصرف)، D2= مصرف یک لیتر در هکتار، D3= مصرف 5/1 لیتر در هکتار، D4= مصرف 2 لیتر در هکتار، زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی (T): T1= مرحله رویشی، T2= مرحله زایشی.
ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک
ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک تحت اثر معنیدار غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی، برهمکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی، همچنین برهمکنش غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی قرار گرفت، ولی اثر سادهی زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی و برهمکنش غلظت و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی اختلاف معنیداری روی ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک نداشتند (جدول 1). با افزایش غلظت مصرف عصارهی جلبک دریایی در زمانهای مختلف رشدی گیاه گلرنگ بهصورت محلولپاشی و استفاده در پای ریشهی گیاه ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک دچار تغییراتی شد بهطوریکه بیشترین ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک با میانگین 16/78 سانتیمتر از تیمار مصرف دو لیتر در هکتار در زمان مرحلهی رویشی گیاه بهصورت استفاده در پای ریشهی گیاه (خ