پرایمینگ بذر روشی است که پیش از کشت، اجازه جذب آب بهصورت کنترل شده به بذر تا اندازهای داده میشود که فعالیتهای نخستین جوانهزنی آغاز میشود، اما از خروج ریشهچه جلوگیری میشود. به منظور بررسی امکان افزایش تحمل به تنش آبی در گندم با استفاده از فناوری پرایمینگ بذر، این آزمایشبهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکراردر گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو رقم گندم (آذر 2 و شیراز)، چهار سطح پرایمینگ (عدم پرایمینگ، اسموپرایمینگ، فسفوپرایمینگ و هیدروپرایمینگ) و چهار سطح تنش آبی (فاصله آبیاری 2 (بدون تنش)، 4، 6 و8 روز یکبار) بودند.در هر دو رقم گندم، بیشترین سطح تنش (فاصلهآبیاری هشت روز) موجب افزایش اندازه کاتالاز در سطح احتمال پنج درصد گردید.با افزایش تنش آبی، مقدار آنزیمهای اسکوربیکپراکسیداز و پراکسیداز بهطور معنیداری افزایش یافت.انواع تیمارهایپرایمینگباعث اختلاف معنیدار در سطح احتمال پنج درصد در فعالیت آنزیم کاتالاز نشد. در این پژوهش رقم آذر 2 نسبت به رقم شیراز به عنوان رقم مقاومتری به تنش آبی شناخته شد. فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و اسکوربیکپراکسیداز تحت اثر تیمار اسموپرایمینگ به ترتیب 01/10و 21/4 درصددرمقایسهبا بدون پرایمینگ افزایش نشان داد. بیشترین تجمع پرولین (68/13 میکرومول بر گرم وزن تر) مربوط به تیمار اسموپرایمینگ در رقم آذر 2 تحت بیشترین سطح تنش (فاصلهآبیاری هشت روز) بود. با توجه به نتایج بهدست آمده از این پژوهش به نظر میرسد که تیمار اسموپرایمینگ بااثربرسیستمدفاعآنتیاکسیدانی گیاه، در فرآیندافزایشمقاومتبه خشکی در گیاهچههایگندمنقش داشته باشد
Razmi Z, Hamidi R. Effect of Different Priming Treatments and Different Irrigation Intervals on Biochemical Characteristics of Two Bread Wheat Cultivars (Triticumaestivum). فیزیولوژی گیاهان زراعی 2016; 8 (29) :73-87 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-636-fa.html
رزمی زهرا، حمیدی رضا. اثر تیمارهای مختلف پرایمینگ بذر و فواصل مختلف آبیاری بر ویژگیهای بیوشیمیایی دو رقم گندم نان (Triticum aestivum L.) . مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1395; 8 (29) :73-87