به منظور بررسی اثر غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بر برخی ویژگیهای مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ، در سال 1393 این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایهی کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانهی تحقیقاتی دانشکدهی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل غلظتهای مصرف عصارهی جلبک دریایی در چهار سطح (عدم مصرف و مصرف 1، 5/1 و 2 لیتر در هکتار)، مراحل مصرف عصارهی جلبک دریایی در دو سطح (مصرف در مرحلهی رویشی و مصرف در مرحلهی زایشی) و نحوهی کاربرد عصارهی جلبک دریایی در دو سطح (کاربرد بهصورت محلولپاشی برگی و کاربرد در خاک) بودند. نتایج نشان داد که غلظتهای مصرف عصارهی جلبک دریایی بر تمامی صفات اندازهگیری شده در این آزمایش اختلاف معنیداری (01/0p<) داشت. زمانهای مصرف عصارهی جلبک دریایی نیز بر تمامی صفات اندازهگیری شده به غیر از ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک اثر معنیداری نشان داد. نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بر حجم ریشه، وزن خشک ریشه، چگالی ریشه، عملکرد بیولوژیک غوزهی اصلی و ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک معنیدار بود. بر اساس نتایج بهدست آمده در بر همکنش غلظت و زمان مصرف عصارهی جلبک دریایی بیشترین وزن خشک ریشه و چگالی ریشه مربوط به مصرف دو لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی رشد رویشی گیاه بود. مصرف 5/1 لیتر در هکتار عصارهی جلبک دریایی نسبت به عدم مصرف آن باعث اختلاف 08/54 درصدی در عملکرد بیولوژیک کل شد. همچنین مصرف عصارهی جلبک دریایی در مرحلهی زایشی نسبت به مرحلهی رویشی گیاه بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک را به خود اختصاص داد که این تفاوت در حدود 22/20 درصد بود.
Sibi M, Nezami A, Khazaie H. The effect of concentration, time and applying instruction of seaweed extract on some morphological characteristics of rooextract on some morphological characteristics of root and shoots of safflower (Carthamustinctorius L.)t and shoots of safflower (Carthamustinctorius L.). فیزیولوژی گیاهان زراعی 2016; 8 (29) :5-21 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-632-fa.html
سیبی محمد، نظامی احمد، خزاعی حمیدرضا. اثر غلظت، زمان و نحوهی مصرف عصارهی جلبک دریایی بر برخی ویژگیهای مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1395; 8 (29) :5-21