[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 13، شماره 51 - ( نشریه علمی پاییز 1400 1400 ) ::
جلد 13 شماره 51 صفحات 201-179 برگشت به فهرست نسخه ها
فیزیولوژی تنش گرما در گندم (مقاله مروری)
عادل مدحج*
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر
چکیده:   (607 مشاهده)
تغییرات اقلیمی در سال­ های اخیر منجر به افزایش میانگین دمای جهان و وقوع ناهنجاری دمایی شده است. گزارش تحقیقات نشان می­دهد افزایش دمای منتج از تغییر اقلیم ممکن است عملکرد گندم را در حدود 5/5 درصد در سطح جهان کاهش دهد. تنش گرما بر فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه نظیر فتوسنتز، تنفس،تبادل روزنه‌ای، جذب آب و عناصر غذایی و فرآوری آن در گیاه و همچنین متابولیسم نیتروژن اثر منفی می‌گذارد که منجر به محدودیت اسیمیلات‌های فتوسنتزی و کاهش عملکرد بیولوژیکی و دانه می‌شود. تحقیقات نشان می­ دهند ارقام گندم واکنش­ های متفاوتی به این تغییرات فیزیولوژیکی نشان داده و سازوکارهای متفاوتی نظیر پروتیین‌های شوک گرمایی را جهت تحمل به تنش استفاده می‌نماید. معرفی ژنوتیپ­ های سازگار به شرایط تنش گرما از اهداف مهم برنامه ­های به­نژادی به­ شمار می‌رود. نتایج تحقیقات در سال­ های گذشته نشان می‌دهد که انتخاب بر اساس صفات فیزیولوژیکی باعث افزایش کارائی برنامه‌های به­نژادی در راستای تولید ژنوتیپ‌های سازگار به تنش گرما شده است. برای تبیین اثربخشی دانش فیزیولوژی در برنامه­ های به نژادی مبتنی بر محیط‌های هدف، تشریح نحوه اثر تنش بر فیزیولوژی گیاه، سازوکارهای تحمل و صفات وابسته به این سازوکارها ضروری است. آگاهی از جنبه‌های فیزیولوژیکی گیاه در واکنش به تنش‌های محیطی، پژوهشگران را در راستای دستیابی به پتانسیل‌های بالای تولید و معرفی ارقام متحمل به شرایط نامطلوب محیطی یاری می‌نماید. در این پژوهش به بررسی اثر تنش گرما بر هر یک از ویژگی‌های فیزویولوژیکی و مراحل مختلف رشد و نمو گندم پرداخته شده است.
شماره‌ی مقاله: 10
واژه‌های کلیدی: تغییر اقلیم، پروتئین‌های شوک گرمایی، فتوسنتز
متن کامل [PDF 797 kb]   (593 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنشهای محیطی
دریافت: 1401/5/17 | پذیرش: 1400/12/10 | انتشار: 1400/12/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

modhej A. Physiology of Heat Stress in Wheat. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2021; 13 (51) : 10
URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1574-fa.html

مدحج عادل. فیزیولوژی تنش گرما در گندم (مقاله مروری). مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1400; 13 (51) :179-201

URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1574-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 51 - ( نشریه علمی پاییز 1400 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4710