به منظور ارزیابی اثر شوری در مراحل مختلف رشد بر برخی صفات در ارقام مختلف جو، این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی صدوق، وابسته به مرکز ملی تحقیقات شوری در سال زراعی 91-90، در محیط کشت پتریدیش و مزرعه اجرا شد. در محیط کشت پتریدیش جوانهزنی ارقام افضل، نصرت، ریحان، 4 شوری و رودشت در واکنش به سطوح مختلف شوری 5، 10، 15، 20 و 25 دسیزیمنس بر متر و آب مقطر به عنوان شاهد به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین کاهش جوانهزنی در سطح شوری 20 دسیزیمنس بر متر بود. همچنین در بین ارقام مورد آزمایش، رقم افضل و 4 شوری به ترتیب با 6/58 و 53/58 درصد جوانهزنی نسبت به سایر ارقام بالاترین درصد جوانهزنی را داشتند. آزمایش در محیط کشت مزرعه به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. شوریهای مختلف در سه سطح شامل مقادیر 4، 8 و 14 دسیزیمنس بر متر در کرتهای اصلی و پنج رقم مورد بررسی در کرتهای فرعی قرار گرفتند. اثر تیمار شوری بر تمامی صفات مورد مطالعه (به غیر از طول سنبله) در سطح احتمال یک درصد و بر طول سنبله در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. اگرچه اکثر صفات در اثر تنش شوری کاهش یافتند اما اعمال شوری باعث افزایش سدیم و پتاسیم دانه گردید. با افزایش تنش شوری عملکرد دانه کاهش یافت و ارقام نیز تفاوت معنیداری را نشان دادند. برهمکنش شوری در رقم نشان داد که ارقام نصرت، ریحان، 4 شوری و رودشت در شوری 14 دسیزیمنس بر متر کمترین عملکرد را از خود نشان دادند و رقم افضل در این شوری برتر از دیگر ارقام بود.
Tabatabaei S, Kouchaki A, Molasadeghi J. Evaluation of salinity tolerance of barley cultivars in vitro and field conditions. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2014; 5 (20) :87-101 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-191-fa.html
طباطبایی سیدعلی، کوچکی احمدرضا، ملاصادقی جواد. ارزیابی تحمل به شوری ارقام جو در شرایط آزمایشگاه و مزرعه. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1392; 5 (20) :87-101