[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 16، شماره 64 - ( زمستان 1403 ) ::
جلد 16 شماره 64 صفحات 27-5 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر نانوکود ارگانیک و اسید فولویک بر عملکرد، ترکیب اسیدهای آمینه و درصد پروتئین دانه گندم در شرایط کم‌‌آبی
احمد توبه ، خدیجه آقائی فرد* ، یاور درگاهی ، کرامت اخوان ، اصغر مهربان
دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (115 مشاهده)
پژوهش حاضر به­منظور بررسی اثر نانوکود ارگانیک و اسید فولویک بر عملکرد، ترکیب اسیدهای آمینه و درصد پروتئین دانه گندم در شرایط کم­آبی به­صورت طرح اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1403-1402 در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) اجرا شد. تیمارها شامل آبیاری به­عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (بدون آبیاری (دیم)، آبیاری تکمیلی در مرحله خوشه­دهی و آبیاری کامل) و فاکتورهای فرعی شامل پیش تیمار بذور با نانوکود ارگانیک (بدون کاربرد و کاربرد پیش تیمار بذور با غلظت یک در هزار) و محلول­پاشی اسید فولویک با غلظت­های (0، 5 و 10 گرم در لیتر) در زمان­های پنجه­دهی، گلدهی و پرشدن دانه و دو رقم گندم {رقم آبی (تکتاز) و رقم دیم (آفتاب)} بود. تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که اثر اصلی تیمارهای آزمایش در همه صفات معنی­دار بود. برهم­کنش سه­گانه آبیاری × رقم × پیش تیمار نانوکود ارگانیک بر میزان اسیدهای آمینه ضروری مورد مطالعه (والین، ایزولوسین، لوسین، ترئونین، متیونین، لیزین و فنیل آلانین) معنی­دار بود. بیش­ترین میزان اسیدهای آمینه ضروری در ترکیب تیماری بدون آبیاری × پیش تیمار بذور با نانوکود ارگانیک × رقم آفتاب به­میزان 55/6192 میلی­گرم در 100 گرم و کم­ترین آن در ترکیب تیماری آبیاری کامل × بدون کاربرد پیش تیمار بذور با نانوکود ارگانیک × رقم تکتاز به­میزان 85/3638 میلی­گرم در 100 گرم به­دست آمد. تیمار بدون آبیاری بیش­ترین (64/16 درصد) و تیمار آبیاری کامل کم­ترین (56/13 درصد) درصد پروتئین دانه را داشت. برهم­کنش آبیاری × پیش تیمار نانوکود ارگانیک × محلول­پاشی اسید فولویک در هر دو رقم سبب افزایش معنی­دار عملکرد دانه نسبت به تیمار شاهد شد. به­طوری­که بیش­ترین میزان عملکرد دانه در ترکیب تیماری آبیاری کامل × پیش تیمار بذور با نانوکود ارگانیک × محلول­پاشی اسید فولویک با غلظت 10 گرم در لیتر × رقم تکتاز  به میزان 25/6082 کیلوگرم در هکتار به­دست آمد. لذا، توصیه می­شود جهت افزایش میزان اسیدهای آمینه، درصد پروتئین دانه و عملکرد محصول گندم در شرایط مختلف آبیاری، در این مناطق و اقلیم­های مشابه از پیش تیمار نانوکود ارگانیک و محلول­پاشی 10 گرم در لیتر اسید فولویک استفاده گردد.
 
واژه‌های کلیدی: آبیاری، اسید فولویک، اسیدهای آمینه، گندم و نانوکود ارگانیک.
متن کامل [PDF 862 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژی
دریافت: 1403/11/11 | پذیرش: 1404/2/1 | انتشار: 1403/12/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tobeh A, Aghaeifard K, Dargahi Y, Akhavan K, Mehraban A. The effect of organic nanofertilizer and fulvic acid on yield, amino acids composition and protein percentage of wheat grain under water deficit conditions. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2025; 16 (64) :5-27
URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1673-fa.html

توبه احمد، آقائی فرد خدیجه، درگاهی یاور، اخوان کرامت، مهربان اصغر. اثر نانوکود ارگانیک و اسید فولویک بر عملکرد، ترکیب اسیدهای آمینه و درصد پروتئین دانه گندم در شرایط کم‌‌آبی. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1403; 16 (64) :5-27

URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1673-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 64 - ( زمستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4714