به منظور تعیین روابط میان عملکرد دانه و اجزای آن، تجزیه همبستگیها و پی بردن به آثار مستقیم و غیرمستقیم صفات مختلف بر عملکرد دانه سویا ، تعداد 16 لاین جدید سویا به همراه رقم شاهد 504، در سال 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. هر پلات شامل چهار خط کشت بطول پنج متر با فاصله خطوط 60 سانتیمتر و فاصله بوته روی خط کشت پنج سانتیمتر تنظیم گردید. نتایج نشان داد که عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت به ترتیب با 64/0= r و 53/0= r دارای بیشترین ضریب همبستگی مثبت با عملکرد دانه بودند. از نتایج رگرسیون چند پارامتری به صورت Backward مشخص شد که صفات درصد پروتئین، عملکرد بیولوژیکی، تعداد دانه در بوته، شاخص برداشت، وزن صد دانه و عملکرد دانه در بوته، صفات تاثیرگذار بر عملکرد دانه با 83/0=2R میباشند. نتایج تجزیه علیت مشخص کرد که عملکرد دانه در بوته، شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیکی دارای بیشترین اثرات مستقیم مثبت، و صفات تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه دارای اثرات غیرمستقیم مثبت بالایی بر عملکرد سویا بودند. لذا در برنامههای اصلاحی سویا باید صفات عملکرد دانه در بوته، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیکی، تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه به ترتیب اولویت، مد نظر قرار گیرند.