در خاکهای آهکی ایران بهعلت pH بالا،عناصرغذایی ازحلالیتاندکیبرخورداربودهوجذبآنهاتوسط گیاهانبامشکلمواجهاست. گوگردبا کاهش pH خاگ اطراف ریشه، موجب افزایش حلالیت و جذب عناصر غذایی خاک میشود. این پژوهش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تیمار گوگرد عنصری (صفر، 250، 500و 1000 کیلوگرم در هکتار) همراه با باکتری تیوباسیلوس، در سه تکرار و در چهار مزرعه (چغانرگس، ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت، نجفآباد و قمشه) با مقدار سولفات قابل جذب متفاوت (7، 13، 18 و 27 میلیگرم در کیلوگرم خاک)، در استان کرمانشاه در سال زراعی 95-1394 اجرا شد.نتایج تجزیه مرکب این پژوهش نشان داد که اثر گوگرد، مکان و برهمکنشآنها برعملکرد دانه، درصد پروتئین، وزن هزار دانهو غلظت عناصر غذایی در دانه گندم در کلیه مناطق در سطح یک درصد معنیدار بود. مصرف 500 و 1000 کیلوگرم گوگرد در یک گروه آماری قرار داشتند، ولی تفاوت بین آنها با 250 کیلوگرم معنیدار بود. بیشترین عملکرد دانه، وزن هزار دانه و غلظت عناصر غذایی در دانه با کاربرد 1000 کیلوگرم گوگرد عنصری در هکتار بهدست آمد. کاربرد بالاترین سطح گوگرد سبب افزایش 503، 617، 315 و246 کیلوگرم در هکتار دانه و 6، 7/3، 4/8 و 3/25 درصد، پروتئین دانه گندم در مناطق چغانرگس، ماهیدشت، نجف آباد و قمشه در مقایسه با تیمار شاهد گردید. با توجه به نتایج بهدست آمده، کاربرد 500 کیلوگرم گوگرد در هکتار با باکتری تیوباسیلوس مناسب است.
قادری جلال، ملکوتی محمد جعفر، خاوازی کاظم، داوودی محمد حسین. بررسی اثر کاربرد گوگرد عنصری بر عملکرد و برخی از ویژگی های کیفی گندم آبی (Triticum astivum L)
. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1396; 9 (33) :69-84