[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 6، شماره 21 - ( 3-1393 ) ::
جلد 6 شماره 21 صفحات 59-45 برگشت به فهرست نسخه ها
پاسخ‌های فیزیولوژیک و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در ژنوتیپ‌های گندم نان تحت تنش خشکی پس از گرده‌افشانی
شیوا اردلانی ، محسن سعیدی ، سعید جلالی هنرمند ، محمداقبال قبادی ، مجید عبدلی*
چکیده:   (5821 مشاهده)
این آزمایش به منظور بررسی اثر تنش خشکی پس از گرده‌افشانی بر صفات زراعی، ویژگی‌های بیوشیمیایی و برخی از ویژگی‌های فیزیولوژیک انجام شد. آزمایش در محیط کشت گلدان در سال زراعی 91-1390 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه به‌صورت آزمایش فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. در این آزمایش تنش خشکی در مرحله رشد زایشی (از مرحله گرده‌افشانی تا پایان دوره رشد رطوبت خاک در محدوده 30 درصد وزنی رطوبت مزرعه) مد نظر قرار گرفت و ژنوتیپ‌های مختلف گندم شامل پیشتاز، DN-11، سیوند و مرودشت به‌عنوان فاکتور دوم بررسی شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی پس از گرده‌افشانی از طریق افت وزن هزار دانه، عملکرد دانه را کاهش دادند. در شرایط تنش خشکی پس از گرده‌افشانی ژنوتیپ‌های مرودشت و DN-11 کم‌ترین میزان عملکرد دانه را داشتند. وقوع تنش خشکی سبب شد که محتوای پروتئین محلول به طرز چشم‌گیری کاهش یابد. فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در شرایط تنش خشکی پس از گرده‌افشانی افزایش یافت. فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز در ژنوتیپ‌های حساس (مرودشت و DN-11) کم‌تر از ژنوتیپ‌های متحمل (پیشتاز و سیوند) بود. می‌توان نتیجه‌گیری نمود که در ژنوتیپ‌های گندم، فعال شدن سیستم دفاع آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز نقش کلیدی در افزایش تحمل به تنش خشکی داشته است.
واژه‌های کلیدی: گندم، تنش خشکی، کلروفیل، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان.
متن کامل [PDF 287 kb]   (4282 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1393/8/28 | پذیرش: 1393/8/28 | انتشار: 1393/8/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ardalani S, Saeidi M, Jalali-Honarmand S, Ghobadi M, Abdoli M. The physiological responses and antioxidant enzyme activity in bread wheat genotypes under post anthesis drought tension. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2014; 6 (21) :45-59
URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-245-fa.html

اردلانی شیوا، سعیدی محسن، جلالی هنرمند سعید، قبادی محمداقبال، عبدلی مجید. پاسخ‌های فیزیولوژیک و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در ژنوتیپ‌های گندم نان تحت تنش خشکی پس از گرده‌افشانی. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1393; 6 (21) :45-59

URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-245-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 21 - ( 3-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660