[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 14، شماره 54 - ( تابستان 1401 ) ::
جلد 14 شماره 54 صفحات 62-45 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر منابع مختلف کودهای آلی و نیتروژن بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی، کمی و کیفی برنج
حسن نیسی ، محمد رفیعی الحسینی* ، محمود رضا تدین ، سید رضا احمدپور ، اکبر کریمی
دانشگاه شهرکرد
چکیده:   (425 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر منابع مختلف کود­های آلی و نیتروژن بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی، کمی و کیفی برنج در کشت مستقیم، آزمایشی مزرعه­ای در سال زراعی 1400-1399، به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در اهواز انجام شد. فاکتور اصلی کاربرد کودهای آلی در سه سطح (اسید هیومیک، اسید فولویک و تیمار شاهد) و کاربرد کود نیتروژن در شش سطح (کود اوره گرانوله، کود اوره با پوشش گوگردی، کود سولفات آمونیوم، محلول اوره و نیترات آمونیوم، ترکیب کود اوره با پوشش گوگردی و کود اوره گرانوله و عدم مصرف هیچ­گونه کود نیتروژنه به عنوان تیمار شاهد) به عنوان فاکتور فرعی بودند. مقایسه میانگین اثرهای ساده نشان داد که بیش­ترین درصد پروتئین کل برگ، عملکرد شلتوک، وزن هکتولیتر، طول دانه شلتوک، عرض دانه سفید پس از پخت و کم­ترین درصد خرد شدن دانه­ها پس از سفید شدن در کاربرد اسید هیومیک مشاهده شد. افزایش عملکرد شلتوک، طول دانه شلتوک و عرض دانه سفید پس از پخت در تیمار کاربرد اسید هیومیک در مقایسه با شاهد به ترتیب 4/19، 4/5 و 6/5 درصد بود. بیش­ترین درصد پروتئین کل برگ، طول دانه شلتوک، عرض دانه سفید پس از پخت و کم­ترین درصد خرد شدن دانه­ها پس از سفید شدن با کاربرد اوره با پوشش گوگردی و یا اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله به دست آمد. مقایسه میانگین برهم­کنش فاکتورها نشان داد که بیش‌ترین شاخص سطح برگ به تیمار کاربرد اوره با پوشش گوگردی و یا کاربرد اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله × کاربرد اسید فولویک و بیش‌ترین میزان کلروفیل a، b، کاروتنوئیدها و طول دانه سفید پس از پخت به تیمار کاربرد اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله × کاربرد اسید هیومیک تعلق داشت. به‌نظر می­رسد فراهمی نیتروژن در خاک در مراحل مختلف رشد و نمو برنج تحت کاربرد تیمارهای کودهای نیتروژنی و بهبود ویژگی­های خاک در اثر کاربرد کودهای­آلی و در نتیجه دستیابی کافی به عناصر غذایی، بهبود ویژگی‌های فیزیولوژیک، کمی و کیفی برنج را در پی داشته است. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می­­رسد کاربرد ترکیبی اسید هیومیک و یا اسید فولویک همراه با کود اوره با پوشش گوگردی و یا اوره با پوشش گوگردی همراه با اوره گرانوله در شرایط مشابه قابل توصیه باشد.
شماره‌ی مقاله: 3
واژه‌های کلیدی: اسید فولویک، اسید هیومیک، اوره با پوشش گوگردی، برنج، سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم.
متن کامل [PDF 955 kb]   (455 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1401/11/2 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Neissi H, Rafieiolhossaini, M, Mahmoud Reza T, Ahmadpour S R, Karimi A. Effect of different sources organic fertilizers and nitrogen on some physiological, quantitive and qualitive characteristics of rice. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2022; 14 (54) : 3
URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1588-fa.html

نیسی حسن، رفیعی الحسینی محمد، تدین محمود رضا، احمدپور سید رضا، کریمی اکبر. اثر منابع مختلف کودهای آلی و نیتروژن بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی، کمی و کیفی برنج. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1401; 14 (54) :45-62

URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1588-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 54 - ( تابستان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 35 queries by YEKTAWEB 4710