سوپرفود به ماده غذایی اطلاق میشود که دارای اثراتی فراتر از ارزش تغذیهای بر سلامتی انسان باشد. مهمترین ویژگی سوپرفودها محتوای آنتیاکسیدانی آنهاست.در این تحقیق خواص آنتیاکسیدانی لوبیا لیما با دو لوبیای سفید و چیتی مقایسه شد. این آزمایش بر پایه طرح کاملاً تصادفی در آزمایشگاه دانشگاه مازندران در سال زراعی 1397 اجرا گردید. قدرت مهار رادیکال آزاد به روش دیفنیلپیکریلهیدرازیل (DPPH1) و روش ABTSo اندازهگیری شد و قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP)و محتوای فنل تام آنها ارزیابی شد. نتایج نشان داد میانگین محتوای فنل تام سه نوع لوبیای مورد مطالعه از نظر آماری تفاوت معنیداری نداشت (05/0>p)، صرفا از نظر عدد به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار فنل تام در لوبیای لیما و لوبیای چیتی دیده شد. لوبیای لیما بالاترین درصد قدرت مهار رادیکال آزاد به روش (DPPH) را داشته (94/4 ±27/41) و بهطور معنیداری (05/0>p) با دو نوع لوبیای دیگر اختلاف داشت. کمترین مقدار این شاخص نیز در لوبیای چیتی دیده شد(%17/4 ± 44/27). بالاترین درصد شاخصABTSoدر لوبیای لیما دیده شد اگرچه از نظر آماری تفاوت معنیداری با لوبیای سفید نداشت. کمترین مقدار از این شاخص نیز در لوبیای چیتی دیده شد. مقدار فعالیت ضداکسیدانی احیاء آهن در انواع لوبیا نشان داد این شاخص بهطور معنیداری ( 05/0>p) در لوبیای سفید بیشترین 52/4 ± 36/179 و کمترین مقدار آن در لوبیای چیتی 82/6 ±470/163مشاهده شد. اغلب شاخصهای فعالیت ضداکسیداسیونی در لوبیای لیما از دو نوع لوبیای دیگر (لوبیای سفید و لوبیای چیتی) بیشتر بود. با توجه به نتایج بهدست آمده در این تحقیق، امکان معرفی لوبیا لیما به عنوان یک سوپرفود برتر که حاوی سطح بالایی از آنتیاکسیدانها و ترکیبات فنولیک طبیعی است وجود دارد.
Mohammad nejad M, Khakipour N. Comparison of antioxidant properties of Lima beans (Phaseolus lunatus L.) with several high consumption beans. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2024; 16 (61) :103-116 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1565-fa.html
محمدنژاد ماندانا، خاکی پور نازنین. مقایسه خواص آنتیاکسیدانی لوبیا لیما (Phaseolus lunatus L.) با چند گونه لوبیای پرمصرف. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1403; 16 (61) :103-116