گروه زراعت، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده: (541 مشاهده)
در دهههای اخیر استفاده از کودهای شیمیایی برای تأمین عناصر مورد نیاز محصول در کوتاه مدت به یک امر حیاتی تبدیل شده است که مصرف طولانی مدت و بیش از حد آن تهدیدی برای سلامت انسان و محیط، شده است. با استفاده از ترکیبات آلی حاصل از تبدیل بقایای آلی به کمپوست و ورمیکمپوست، ضمن افزایش پایداری، سلامت و بهرهوری خاک، منجر به ارتقاء کیفیت و عملکرد گیاه میشود. بههمین منظور آزمایشی در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی بهروش فاکتوریل با سه تکرار و دو سطح تلقیح و عدم تلقیح باکتری ریزوبیوم (Rhizobium leguminosarum bv. Viciae) و پنج سطح تیمار کودی: کود گاوی 30 تن در هکتار (CM)، ورمیکمپوست 10 تن در هکتار (VM)، ورمیکمپوست آزولا 10 تن در هکتار (VA)، تیمار کود شیمیایی بر اساس آزمون خاک (NPK)، و تیمار شاهد (C)، طی دو سال زراعی 98-1397 و 99 -1398 در اقلیم معتدل و مرطوب منطقه سوادکوه اجراء گردید. نتایج نشان داد که برهمکنش باکتری در تیمارهای کودی بر کلروفیل کل در سطح احتمال پنج درصد و بر تعداد غلاف، تعداد دانه، عملکرد غلاف، عملکرد دانه تر، عملکرد دانه خشک، وزن خشک کل و غلظت فسفر دانه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. مقایسه میانگین نشان تیمار تلقیح + ورمیکمپوست آزولا، تعداد غلاف (7/39 در سال اول و 3/46 در سال دوم)، تعداد دانه (9/181 در سال اول و 2/205 در سال دوم)، عملکرد غلاف (در سال اول و دوم بهترتیب 4/1377 و 1503 گرم در متر مربع) و عملکرد دانه (در سال اول و دوم بهترتیب 429 و 1503 گرم در متر مربع) نسبت به سایر تیمارها برتری معنیدار داشت و از نظر جذب نیتروژن و فسفر حتی نسبت به تیمار NPK نیز برتری معنیدار نشان داد. نتایج بهدست آمده پیشنهاد میکند که با تلقیح بذر باقلا با R. leguminosarumبههمراه کاربرد ورمیکمپوست آزولا، عملکرد دانه و غلاف و غلظت نیتروژن دانه را میتوان افزایش داد.
Mosavi Azandehi S M, Ansari M H, Sharifi P, Sedaghat Hoor S. Study of interaction effect of nutrition and bacterial inoculation on yield of faba bean (Vicia faba L.). فیزیولوژی گیاهان زراعی 2023; 15 (57) :71-89 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1517-fa.html
موسوی ازاندهی سید مرتضی، انصاری محمدحسین، شریفی پیمان، صداقت حور شهرام. مطالعه اثر متقابل تغذیه و تلقیح باکتری بر عملکرد باقلا (Vicia faba L.). مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1402; 15 (57) :71-89