بررسی اثر گوگرد بنتونیتدار و سطوح نیتروژن بر رشد ریشه و ویژگیهای فیزیولوژیکی و عملکرد گندم (Triticum aestivum L.)
|
فرزاد رستمی ، محمد اقبال قبادی*  |
|
|
چکیده: (1482 مشاهده) |
مصرف میزان مناسب و توأم نیتروژن و گوگرد بهدلیل افزایش حلالیت عناصر غذایی و جذب نیتروژن باعث افزایش عملکرد گندم میشوند. بر این اساس، آزمایش گلدانی بهروش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح کود اوره 0، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص با چهار سطح گوگرد بنتونیتدار 0، 200، 400 و 600 کیلوگرم در هکتار بر روی گندم رقم سیروان و آزمایش مزرعهای با همان تیمارها در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی بهروش کرتهای یکبار خرد شده با سه تکرار در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. در آزمایش گلدانی، اثرهای برهمکنش بین نیتروژن و گوگرد و همچنین اثر گوگرد بر صفات مورد بررسی در ریشه معنیدار نشد. بر عکس، اثر نیتروژن بر اکثر صفات از جمله طول کل، وزن خشک، تراکم و سطح ریشه در سطح احتمال 5 درصد معنیدار بود. بیشترین مقدار این صفات در گلدان بهترتیب 5554 سانتیمتر، 24/6 گرم، 44/0 سانتیمتر بر سانتیمتر مکعب خاک و 1676 سانتیمتر مربع با مصرف 120 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بهدست آمد. نتایج آزمایش مزرعهای اثر برهمکنش بین تیمارها را بر صفات عملکرد، اجزای عملکرد و رنگیزهها معنیدار نشان نداد، اما اثر ساده نیتروژن و گوگرد بر اکثر صفات عملکرد و اجزای عملکرد معنیدار شد. مصرف نیتروژن مقادیر عملکرد زیستتوده، عملکرد دانه، تعداد دانه در متر مربع و تعداد سنبله افزایش داشت. با مصرف 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن نسبت به شاهد بترتیب 6/30، 9/31، 8/19 و 0/20 درصد افزایش داشتند، اما بین سطوح نیتروژن 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار اختلاف معنیدار نبود. با مصرف 200 کیلوگرم در هکتار گوگرد عملکرد دانه به مقدار 8/8 درصد افزایش یافت. بهطورکلی نتایج بیانگر این بود که عملکرد گندم رقم آبی سیروان با مصرف 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 200 کیلوگرم در هکتار گوگرد دارای بیشترین بازده زراعی و اقتصادی بود. |
|
واژههای کلیدی: رنگیزههای فتوسنتزی، ریشه و کربوهیدرات محلول. |
|
متن کامل [PDF 1173 kb]
(2089 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1400/4/13 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|