اثر کشت نشایی بر عملکرد و کارآیی مصرف آب سورگوم علوفهای در تاریخهای مختلف کاشت
|
اسحاق میره کی ، محمدرضا اردکانی ، فرید گل زردی* ، فرزاد پاک نژاد ، علی ماهرخ |
سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی کرج |
|
چکیده: (923 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثر کشت نشایی بر بهرهوری آب برای تولید علوفه تازه، ماده خشک، پروتئین و انرژی در ارقام سورگوم علوفهای تحت تاریخهای مختلف کاشت، آزمایشی بهصورت اسپلیتپلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج طی سال زراعی 1396 انجام شد. تاریخهای کاشت در چهار سطح (10 تیر، 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد) بهعنوان عامل اصلی و فاکتوریلِ روشهای کاشت (کشت مستقیم بذر و کشت نشایی) و ارقام سورگوم (اسپیدفید و پگاه) بهعنوان عامل فرعی بررسی شدند. نتایج نشان داد که تأخیر کاشت از 10 تیر به 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد سبب شد عملکرد مادهی خشک بهترتیب 96/12، 31/22، 06/35 درصد، کارآیی مصرف آب برای تولید مادهی خشک بهترتیب 41/8، 47/6 و 07/11 درصد و عملکرد پروتئین قابلهضم بهترتیب 36/6، 52/13 و 26/23 درصد کاهش یابد. روش کشت نشایی نسبت به کشت مستقیم بذر در تاریخهای کاشت 10 تیر، 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد بهترتیب 77/14، 81/7، 04/8 و 11/19 درصد عملکرد مادهی خشک، 24/28، 02/18، 64/16 و 41/18 درصد کارآیی مصرف آب برای تولید مادهی خشک و 36/10، 57/5، 45/1 و 71/7 درصد عملکرد پروتئین قابلهضم را افزایش داد. تفاوت رقم پگاه نسبت به هیبرید اسپیدفید در تاریخهای کاشت 10 تیر، 20 تیر، 1 مرداد و 10 مرداد برای عملکرد مادهی خشک بهترتیب 82/26، 19/21، 33/11 و 66/5- درصد، برای کارآیی مصرف آب برای تولید مادهی خشک بهترتیب 09/8-، 08/0، 53/0 و 66/5- درصد و برای عملکرد پروتئین قابلهضم بهترتیب 45/18، 14/15، 75/19 و 16/5 درصد بود. بهطورکلی بالاترین کارآیی مصرف آب برای تولید علوفه تر، مادهی خشک و پروتئین قابلهضم (بهترتیب 55/29، 75/6 و 34/0 کیلوگرم بر مترمکعب آب) با نشاکاری هیبرید اسپیدفید در تاریخ 10 تیرماه حاصل شد؛ بنابراین تیمار مذکور برای رسیدن به حداکثر بهرهوری آب بهخصوص در شرایط محدودیت منابع آبی قابلتوصیه خواهد بود. |
|
واژههای کلیدی: رقم، پروتئین، ماده خشک و انرژی. |
|
متن کامل [PDF 1016 kb]
(1361 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1400/4/13 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|