امروزه کاربرد کودهای آلی وزیستی در جهت بهینه سازی مصرف کودهای شیمیایی و همچنین افزایش کیفیت محصول تولیدی و حفظ حاصلخیزی خاک در نظامهای پایدار کشاورزی، اهمیت ویژه ای پیداکرده است. به منظور بررسی اثر کاربرد تلفیقی کودهای زیستی ،آلی وشیمیایی بر عملکرد وکیفیت ذرت دانه ای سینگل کراس سیمون، آزمایشی بصورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار و دو سال متوالی 1398و 1397 اجراشد. تیمار مایکوریزا در دو سطح کاربرد وعدم کاربرد عامل فرعی و تیمار ورمی کمپوست در سه سطح صفر، 6 و 12 تن در هکتارعامل فرعی فرعی و تیمار نیتروژن در سه سطح صفر،150 و 300 کیلوگرم در هکتارعامل اصلی بودند. برپایه نتایج بدست آمده، مصرف مایکوریزا ،12تن ورمی کمپوست و 150کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتارشاخصهای رشد نسبت به بقیه سطوح برتری داشته است و سطوح مختلف مایکوریزا بر روی عملکرد و وزن 100دانه و میزان نیترات معنی دار شده است، و ورمی کمپوست ونیتروژن بر روی همه شاخص ها درسطح 1درصد اثر معنی داری داشت. بررسی برهمکنش تیمارها نیزنشان داد که بیشترین میزان نیترات به دست آمده در عدم کاربرد مایکوریزا، ورمی کمپوست صفر تن و با مصرف 300کیلوگرم ازت خالص در هکتار به میزان 77/142میلی گرم در کیلوگرم دانه به دست آمد و بیشترین عملکرد به میزان 96/16تن در هکتار در کاربرد مایکوریزا ومصرف12تن ورمی کمپوست و300کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف 6تن در هکتار ورمی کمپوست به همراه مایکوریزا و با 50درصد کود نیتروژن بدون کاهش چشمگیر عملکرد85/14تن در هکتار ، میزان انباشت نیترات در دانه را به مقدار65/46میلی گرم در کیلوگرم دانه رساند که نشان داد که مصرف تلفیقی کود شیمیایی نیتروژن وورمی کمپوست به همراه مایکوریزا باعث تعدیل اثرات زیانبار کودهای شیمیایی می باشد وبهترین ترکیب کودی به دست آمده است.
dahpahlavan S, Farnia A, Jafarzadeh Kenarsari M, Nakhjavan S. Effect of organic, biological, and chemical fertilizers on growth indicators and yield and nitrate accumulation in maize grain. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2023; 15 (59) :41-61 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1448-fa.html
ده پهلوان سعادت، فرنیا امین، جعفرزاده کنارسری مجتبی، نخجوان شهرام. اثر کودهای زیستی و آلی و شیمیایی بر شاخصهای رشد، عملکرد و انباشت نیترات در دانه ذرت. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1402; 15 (59) :41-61