اثر نانو کودها بر عملکرد و ویژگیهای کیفی ارقام برنج (Oryza sativa L.) تحت شرایط مختلف آبیاری
|
مهرناز زارعی ، هرمز فلاح آملی* ، یوسف نیک نژاد ، داوود براری تاری |
|
|
چکیده: (1400 مشاهده) |
تاکنون تلاشهای محققان جهت افزایش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی در کشور از طریق بهبود فرمولاسیون کودهای شیمیایی مرسوم با موفقیت اندکی همراه بوده است. بهمنظور بررسی بهینهسازی در کیفیت غذایی برنج تحت اثر نانو کودها در شرایط مختلف آبیاری، این آزمایش بهصورت اسپیلت پلات فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در دو سال زراعی 96-1395 در ساری اجرا گردید. تیمارها شامل دو رقم برنج (شیرودی و هاشمی) بهعنوان عامل اسپلیت و چهار مرحله قطع آبیاری (شاهد یا آبیاری دائم در طول دوره رشد، یک روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک، سه روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک و پنج روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک) و سه سطح محلولپاشی نانوکود (نانو سیلیکون، نانو اکسید روی و نانو سیلیکون+ نانو اکسید روی) بهعنوان عامل فاکتوریل بود. نتایج نشان داد که صفات انرژی تولیدی دانه، رطوبت، کربوهیدرات، چربی، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3 تحت اثر محلولپاشی نانو کود در سطح احتمال یک و پنج درصد معنیدار شد. نتایج مقایسه میانگین اثر سهگانه عملکرد دانه نشان داد در رقم شیرودی با تیمار آبیاری دائم در طول دوره رشد به همراه مصرف نانو اکسید روی برابر با 529/7 تن در هکتار و کمترین میزان در رقم هاشمی درمرحله پنج روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک به همراه مصرف نانو سیلیکون برابر با 243/4 تن در هکتار بهدست آمد. بهطور کلی نتایج نشان داد که کاربرد نانو اکسید روی و نانو سیلیکون در شرایط قطع آّبیاری اثر مثبتی بر ویژگیهای کمی و کیفی برنج دارد. |
|
واژههای کلیدی: برنج، تیامین، نانو سیلیکون، نانو روی و نیاسین. |
|
متن کامل [PDF 285 kb]
(1758 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|