اثر پیشتیمار اسمزی و آب بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج (Oryza sativa L.) در بستر خشک در شرایط آب و هوایی مازندران
|
محمد خادمی ، فائزه زعفریان* ، شهرام نظری ، محمدعلی اسماعیلی |
دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری |
|
چکیده: (1563 مشاهده) |
تکنیک پرایمینگ (پیشتیمار) بذر یکی از روشهای موثر در استقرار سریع و بهبود ویژگی زایشی برنج در شرایط کشت مستقیم است. بهمنظور بررسی اثر پیشتیمار اسمزی و آب (اسموپرایمینگ و هیدروپرایمینگ) در بهبود عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج آزمایشی در بهار سال 1398 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم برنج طارم و شیرودی و پیشتیمار در پنج سطح شامل پیشتیمار با آب (24 ساعت)، کلرید کلسیم (پتانسیل اسمزی 25/1- مگاپاسکال در 24 ساعت)، کلرید پتاسیم (پتانسیل اسمزی 25/1- مگاپاسکال در 24 ساعت)، اسید اسکوربات (10 میلیگرم در یک لیتر آب بهمدت 24 ساعت) و شاهد (عدم پیشتیمار) بود. نتایج اثر رقم نشان داد درصد سبز شدن با 88 و 78 و سرعت سبز شدن با 2/0 و 15/0 در روز بهترتیب در ارقام شیرودی و طارم بهدست آمد. همچنین اثر پیشتیمار بر سرعت سبز شدن در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود، بهطوریکه بالاترین سرعت سبز شدن در پیشتیمار با کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم و آب بهدست آمد که بهترتیب 50، 36 و 29 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داشت. بیشترین ارتفاع بوته برنج در رقم شیرودی تحت پیشتیمار با کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم و آب بهترتیب با 107، 104 و 103 سانتیمتر بهدست آمد. نتایج نشان داد که مقدار شاخص کلروفیل لایههای مختلف پوشش گیاهی در کلیه تیمارهای پیشتیمار در رقم شیرودی بالاتر از رقم طارم بود. بالاترین عملکرد دانه و بیولوژیک بالاتری بهترتیب با 5513 و 13223 کیلوگرم در هکتار در رقم شیرودی بهدست آمد. پیشتیمار با کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم، آسکوربات و آب بهترتیب 19، 14، 10 و 14 درصد نسبت به تیمار شاهد سبب افزایش عملکرد دانه گردید. بهطورکلی نتایج نشان داد پیشتیمار با کلرید کلسیم و کلرید پتاسیم موجب بهبود کارکرد بذر و در نتیجه افزایش عملکرد در شرایط کشت مستقیم برنج میشود. |
|
واژههای کلیدی: برنج، پیشتیمار، کلرید کلسیم و عملکرد دانه. |
|
متن کامل [PDF 825 kb]
(1586 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|