[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 13، شماره 49 - ( نشریه علمی بهار1400 1400 ) ::
جلد 13 شماره 49 صفحات 23-5 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر پیش‌تیمار اسمزی و آب بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج (Oryza sativa L.) در بستر خشک در شرایط آب و هوایی مازندران
محمد خادمی ، فائزه زعفریان* ، شهرام نظری ، محمدعلی اسماعیلی
دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری
چکیده:   (1563 مشاهده)
تکنیک پرایمینگ (پیش‌تیمار) بذر یکی از روش‌های موثر در استقرار سریع و بهبود ویژگی زایشی برنج در شرایط کشت مستقیم است. به­منظور بررسی اثر پیش­تیمار اسمزی و آب (اسموپرایمینگ و هیدروپرایمینگ) در بهبود عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج آزمایشی در بهار سال 1398 در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو رقم برنج طارم و شیرودی و پیش‌تیمار در پنج سطح شامل پیش­تیمار با آب (24 ساعت)، کلرید کلسیم (پتانسیل اسمزی 25/1- مگاپاسکال در 24 ساعت)، کلرید پتاسیم (پتانسیل اسمزی 25/1- مگاپاسکال در 24 ساعت)، اسید اسکوربات (10 میلی­گرم در یک لیتر آب به‌مدت 24 ساعت) و شاهد (عدم پیش‌تیمار) بود. نتایج اثر رقم نشان داد درصد سبز شدن با 88 و 78 و سرعت سبز شدن با 2/0 و 15/0 در روز به­ترتیب در ارقام شیرودی و طارم به­دست آمد. هم­چنین اثر پیش­تیمار بر سرعت سبز شدن در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود، به‌طوری­که بالاترین سرعت سبز شدن در پیش­تیمار با کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم و آب به‌دست آمد که به­ترتیب 50، 36 و 29 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داشت. بیش­ترین ارتفاع بوته برنج در رقم شیرودی تحت پیش‌تیمار با کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم و آب به‌ترتیب با 107، 104 و 103 سانتی­متر به­دست آمد. نتایج نشان داد که مقدار شاخص کلروفیل لایه­های مختلف پوشش گیاهی در کلیه تیمارهای پیش­تیمار در رقم شیرودی بالاتر از رقم طارم بود. بالاترین عملکرد دانه و بیولوژیک بالاتری به­ترتیب با 5513 و 13223 کیلوگرم در هکتار در رقم شیرودی به­دست آمد. پیش­تیمار با کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم، آسکوربات و آب به‌ترتیب 19، 14، 10 و 14 درصد نسبت به تیمار شاهد سبب افزایش عملکرد دانه گردید. به­طورکلی نتایج نشان داد پیش­تیمار با کلرید کلسیم و کلرید پتاسیم موجب بهبود کارکرد بذر و در نتیجه افزایش عملکرد در شرایط کشت مستقیم برنج می‌شود.
واژه‌های کلیدی: برنج، پیش‌‌تیمار، کلرید کلسیم و عملکرد دانه.
متن کامل [PDF 825 kb]   (1586 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی گیاهان زراعی
دریافت: 1399/12/7 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khademi M, Zaefarian F, Nazari S, Esmaeeli M A. Effect of Osmotic and Water Priming on Yield and Yield Components of Two Rice Cultivars (Oryza sativa L.) in Dry Bed in Mazandaran Climatic Conditions. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2021; 13 (49) :5-23
URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1426-fa.html

خادمی محمد، زعفریان فائزه، نظری شهرام، اسماعیلی محمدعلی. اثر پیش‌تیمار اسمزی و آب بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج (Oryza sativa L.) در بستر خشک در شرایط آب و هوایی مازندران. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1400; 13 (49) :5-23

URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1426-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 49 - ( نشریه علمی بهار1400 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیزیولوژی گیاهان زراعی crop physiology journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660