اثر محلولپاشی سولفات آهن و روی بر عملکرد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک کاملینا (Camelina sativa L. crantz) در شرایط دیم
|
ماندانا آژند ، محسن سعیدی* ، علی بهشتی آل آقا ، دانیال کهریزی  |
|
|
چکیده: (1760 مشاهده) |
کمبود رطوبت و آهکی بودن خاکهای کشاورزی از عوامل اصلی کاهش کارایی جذب عناصر ریز مغذی نظیر آهن و روی از محلول خاک و کاهش عملکرد گیاهان زراعی در اکثر مناطق کشت دیم محسوب میشوند. بنابراین به منظور ارزیابی اثر محلولپاشی غلظتهای مختلف سولفات آهن و روی در شرایط دیم بر عملکرد دانه و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک کاملینا بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 97-1396 در کرمانشاه این پژوهش اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل عامل محلولپاشی عناصر ریزمغذی در پنج سطح (عدم محلولپاشی و محلولپاشی سولفات آهن و روی هر کدام با غلظتهای 4 و 8 در هزار) و عامل زمان محلولپاشی در دو سطح در ابتدای رشد رویشی و زمان گلدهی کاملینا بودند. بر اساس نتایج بهدست آمده، اعمال تیمارهای محلولپاشی سبب افزایش معنیدار عملکرد دانه نسبت به تیمار شاهد شدند، بیشترین افزایش عملکرد دانه و روغن، مربوط به تیمار محلولپاشی عنصر روی در سطح 8 در هزار و در زمان گلدهی بود که این صفتها را بهترتیب از 1099 و 399 در شرایط شاهد به 1580 و 663 کیلوگرم در هکتار افزایش داد. تیمارهای محلولپاشی و زمان اعمال آنها سبب افزایش معنیدار سایر صفتهای زراعی از جمله عملکرد زیستتوده، شاخص برداشت، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، درصد روغن و همچنین صفتهای فیزیولوژیک شامل غلظت کلروفیل a و b، قندهای محلول، پرولین و سرعت فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز برگها شد، اما بر محتوی کاروتنوییدها و فنل کل اثر معنیداری نداشتند. بیشترین اثر افزایشی تیمارهای مورد بررسی در صفتهای فیزیولوژیک، اعمال تیمار سولفات روی در سطح 4 در هزار در ابتدای رشد زایشی بود که بهطور متوسط سبب افزایش 85 درصدی سرعت فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز شد. بهنظر میرسد که کاربرد سولفات آهن و روی در منطقه مورد مطالعه، از طریق بهبود صفتهای فیزیولوژیک و سازوکارهای تحمل به تنش خشکی در شرایط دیم، سبب افزایش عملکرد دانه و روغن نسبت به شرایط شاهد شده است. |
|
واژههای کلیدی: آنزیمهای آنتیاکسیدان، پرولین، درصد روغن، رنگیزههای فتوسنتزی و قندهای محلول. |
|
متن کامل [PDF 1204 kb]
(2172 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/11/19 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|