کمآبی در دهههای اخیر به مهمترین عامل کاهشدهنده رشد و عملکرد گیاهان زراعی بدل شده است، در حالیکه تعدادی از عملیات ساده و ارزان میتواند اثر کمآبی بر گیاهان را کاهش داده و بر رشد و عملکرد گیاهان بیفزاید. این مطالعه با هدف بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری (آبیاری 70، 100، 130 و160 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و اعمال تیمارهای مایکوریزای (عدم کاربرد قارچ مایکوریزای، کاربرد قارچ های Glomus mossae،Glomus Hoei،Glomus intraradiseو کاربرد هر سه گونه قارچ مایکوریزای) بر رشد و عملکرد گیاه دارویی راعی و خصوصیات فیزیولوژیکی متأثر از آن انجام شد. این مطالعه در دو سال زراعی در مزارع دانشگاه آزاد تبریز بهصورت اسپیلت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه بیشترین عملکرد اسانس با 45/13 گرم در تیمار کاربرد هر سه گونه قارچ مایکوریزای + آبیاری پس از 100 میلیمتر تبخیر بهدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که کمآبی با کاستن از وزن خشک و درصد اسانس از عملکرد اسانس کاست، در حالیکه تیمارهای مایکوریزای از طریق افزایش این دو ویژگی بر عملکرد اسانس راعی افزود. در بین تیمارهای مایکوریزای، تیمار کاربرد هر سه گونه قارچ مایکوریزای، بیشترین اثر افزایش را بر خصوصیات رشدی راعی داشت. با توجه به نتایج و اهمیت عملکرد اسانس، کاهش آب آبیاری تا آبیاری پس از 100 میلیمتر تبخیر و کاربرد مخلوطی از تیمارهای مایکوریزا، میتواند بر عملکرد اسانس در شرایط آب و هوایی منطقه مورد بررسی، بیفزاید.
yarnia M, Aminzadeh H, Khalilvand e behruzyar E, mirshekari B, Rashidi V. Evaluation of the role of mycorrhiza varities on drought tolerance in Hypericum perforantum. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2023; 14 (56) :43-61 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1352-fa.html
یارنیا مهرداد، امین زاده هادی، خلیل وند بهروزیار ابراهبم، میرشکاری بهرام، رشیدی ورهرام. ارزیابی جنسهای مایکوریزا بر تحمل به خشکی راعی (Hypericum perforatum L.). مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1401; 14 (56) :43-61