بررسی امکان کاهش خسارت کمی و کیفی کلزا رقم نپتون در شرایط کمآبی با کاربرد محلولپاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی
|
یونس میر* ، ماشاله دانشور ، احمد اسماعیلی  |
|
|
چکیده: (۱۷۴۳ مشاهده) |
بهمنظور بررسی امکان کاهش خسارت کمی و کیفی کلزا رقم نپتون در شرایط کمآبی با کاربرد محلولپاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی در شرایط آبوهوایی خرمآباد، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-95 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا گردید. آبیاری در دو سطح 20 و 70 درصد تخلیه ظرفیت زراعی در کرتهای اصلی و ترکیب عناصر ریزمغذی (B1 عدم مصرف و B2 محلولپاشی با نسبت 2 در هزار) و عامل اسید سالیسیلیک (غلظتهای صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار) در کرتهای فرعی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثرات ساده تنش کمآبی، محلولپاشی کود ریزمغذی و اسید سالیسیلیک بر کلیه صفات مورد آزمایش معنیدار بود. همچنین برهمکنش سهگانه بر تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه، عملکرد روغن و کارتنویید معنیدار شد. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد روغن بهترتیب با میانگین 7/4424 و 7/2036 کیلوگرم در هکتار در تیمار آبیاری مطلوب و محلولپاشی کود ریزمغذی با غلظت 2 در هزار و اسید سالیسیلیک با غلظت 5/1 میلیمولار بهدست آمد. تنش کمآبی کلروفیل کل، کارتنویید، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن را به ترتیب 14، 28، 20، 17، 27، 42، 14 و 49 درصد کاهش داد، اما محلولپاشی اسید سالیسیلیک و عناصر ریزمغذی توانست ضمن افزایش مقاومت به شرایط تنش کمآبی، از طریق بهبود ویژگیهای رشدی و فیزیولوژیک گیاه از جمله افزایش رنگیزههای فتوسنتزی شرایط مساعدی را برای رشد مطلوبتر گیاه، فراهم نموده و با افزایش اجزای عملکرد دانه نهایتاً عملکرد دانه را در شرایط عدم تنش 29 درصد (5/1281 کیلوگرم در هکتار) و در شرایط تنش 36 درصد ( 9/1064 کیلوگرم در هکتار) افزایش دهد. لذا کود ریزمغذی فرتی میکس سهگانه (آهن+روی+منگنز) با غلظت 2 در هزار بههمراه غلظت 5/1 میلیمولار اسید سالیسیلیک جهت کاهش اثرات سوء تنش کمآبی و حصول عملکرد مناسب توصیه میگردد. |
|
واژههای کلیدی: کارتنوییدها، کلروفیل، تغذیه برگی و اجزای عملکرد. |
|
متن کامل [PDF 1143 kb]
(۲۰۲۶ دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/8/2 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|