اثر تنش خشکی و محلولپاشی روی بر برخی صفات فیزیولوژیک و زراعی ارقام گلرنگ
|
فاضل رحمنی ، سعید سیف زاده ، حمید جباری* ، علیرضا ولدآبادی ، اسماعیل حدیدی ماسوله  |
سازمان تحقیقات آموزش وترویج کشاورزی کرج |
|
چکیده: (1986 مشاهده) |
در این تحقیق بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی عنصر روی (Zn) بر برخی صفات فیزیولوژیک و زراعی ارقام گلرنگ تحت تنش خشکی، آزمایشی بهصورت اسپیلت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بهمدت دو سال (96-1395 و 97-1396) در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. در این آزمایش عامل آبیاری در دو سطح شامل آبیاری کامل و تنش خشکی بهصورت قطع آبیاری از مرحله پرشدن دانه در کرتهای اصلی، عاملهای فرعی شامل محلولپاشی عنصر روی از منبع کلات روی در سه سطح عدم محلولپاشی (شاهد) و محلولپاشی به میزان 6/0 و 2/1 کیلوگرم در هکتار و ارقام، شامل 5 رقم گلرنگ (صفه، گل مهر، گلدشت، پدیده و پرنیان) بهصورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برهمکنش آبیاری×رقم بر دمای طبق، شاخص کلروفیل (Spad) و اجزای عملکرد دانه، برهمکنش رقم×محلولپاشی روی بر اجزای عملکرد دانه و برهمکنش آبیاری×رقم×محلولپاشی بر درصد روغن دانه در سطح یک درصد معنیدار بود. محلولپاشی روی بهدلیل افزایش محسوس تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق سبب زیادتر بودن عملکرد دانه به میزان 5/16 درصد در مقایسه با شرایط بدون کاربرد روی، در گیاه گلرنگ شد. همچنین محلولپاشی روی به میزان 2/1 کیلوگرم در هکتار در مرحله پر شدن دانه بیشترین اثر مثبت را در افزایش اجزای عملکرد دانه ارقام گلرنگ بهخصوص رقم پرنیان داشت. در این بررسی رقم پرنیان بهواسطه دمای طبق کمتر (4/28 درجه سانتیگراد) و شاخص کلروفیل (1/69) زیادتر از نظر تعداد طبق در بوته (4/28)، تعداد دانه در طبق (8/89) و وزن هزار دانه (46/40 گرم) برتری محسوسی نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه گلرنگ در شرایط تنش خشکی داشت. ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎیج ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪه، اﮔﺮﭼﻪ ﺗﻨﺶ ﺧﺸﮑﯽ ﻣﻮﺟﺐ خسارت به گلرنگ شد، اما محلولپاشی روی ﺗﻮاﻧﺴﺖ ﺑﺨﺸﯽ از خسارت ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻨﺶ ﺧﺸﮑﯽ را ﺟﺒﺮان ﻧﻤﺎید. |
|
واژههای کلیدی: دمای طبق، شاخص سطح برگ، عملکرد دانه و قطع آبیاری. |
|
متن کامل [PDF 1143 kb]
(2342 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/8/2 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|