بررسی امکان کاهش خسارت پروتئین و روغن کنجد با محلولپاش پوترسین و نیترات کلسیم تحت شرایط کمبود آب
|
سمیرا قلی پور ، غلامرضا زمانی* ، مجید جامی الاحمدی  |
|
|
چکیده: (2102 مشاهده) |
کنجد یکی از قدیمیترین گیاهان زراعی دنیا میباشد که بهدلیل برخورداری از روغن بالای دانه یکی از مهمترین گیاهان روغنی مناطق خشک و نیمهخشک میباشد. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی بهصورت اسپلیت پلات ـ فاکتوریل با سه سطح رطوبتی 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی در کرت اصلی و محلولپاشی نیترات کلسیم در سه سطح 0، 5 و 10 میلیمولار و پوترسین در دو سطح (5/0 میلیمولار و محلولپاشی با آب) در کرتهای فرعی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1397 اجرا شد. نتایج نشان داد برهمکنش سطوح رطوبتی در نیترات کلسیم در پوترسین در صفات محتوای نسبی آب، نشت یونی، پتانسیل اسمزی، عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد پروتئین معنیدار شد. کاهش سطوح رطوبتی 50 درصد نیاز آبی منجربه کاهش محتوای آب نسبی، پتانسیل اسمزی، عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد روغن شد، اما نشت یونی و درصد پروتئین دانه تحت شرایط کاهش سطوح رطوبتی افزایش پیدا کرد. در بین ترکیبات محلولپاشی شده، کاربرد نیترات کلسیم 10 میلیمولار و مصرف پوترسین از نظر صفات محتوای نسبی آب، عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد پروتئین دارای میانگین بالاتری در مقایسه با بقیه تیمارها بود. بیشترین عملکرد دانه (93/1673 کیلوگرم در هکتار) در سطوح رطوبتی 100 درصد نیاز آبی با مصرف پوترسین و 10 میلیمولار نیترات کلسیم حاصل شد. همچنین برهمکنشهای دوگانه سطوح رطوبتی در نیترات کلسیم و سطوح رطوبتی در پوترسین بر درصد روغن دانه معنیدار شد. |
|
واژههای کلیدی: پتانسیل اسمزی، عملکرد دانه و محتوای آب نسبی. |
|
متن کامل [PDF 1305 kb]
(2194 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/3/12 | پذیرش: 1399/3/12 | انتشار: 1399/3/12
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|