بررسی واکنش سه رقم گندم نان بهاره (.Triticum aestivum L) به تاریخ کاشت در منطقه اهواز
|
حسن نیسی ، عادل مدحج* ، غلامعباس لطفعلی آینه  |
|
|
چکیده: (1903 مشاهده) |
بهمنظور بررسی واکنش صفات اگروفیزیولوژیک ارقام گندم به تاریخ کاشت، این پژوهش بر اساس آزمایش کرتهای یکبار خُردشده (اسپلیت پلات) بر پایه طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 93-1392 در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد.سه تاریخ کاشت نیمه آبانماه، نیمه آذرماه و نیمه دیماه بهعنوان کرت اصلی و سه رقم گندم نان بهاره (چمران، چمران 2 و افلاک) بهعنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تاریخ کاشت، رقم و برهمکنش آنها بر صفات مورد مطالعه در سطح یک درصد معنیدار گردید. بیشترین میانگین عملکرد دانه در رقم چمران 2 در تاریخ کاشت نیمهآبانماه (545 گرم بر متر مربع) و کمترین مقدار به رقم افلاک در تاریخ کاشت نیمه دی (273 گرم بر متر مربع) اختصاص یافت. کاهش عملکرد دانه در تاریخ کاشت دیماه به دلیل کاهش معنیدار تعداد سنبله در واحد سطح و میانگین وزن دانه بود. رقم چمران 2 در تاریخ کاشت نیمهآبانماه با عملکرد دانه 545 گرم بر متر مربع و رقم افلاک در تاریخ نیمه دیماه با عملکرد دانه 273 گرم بر متر مربع بهترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. در مقایسه بین ارقام مختلف گندم در تاریخ های مختلف کاشت این تحقیق مشاهده گردید که بین سرعت و مدت پرشدن دانه رابطه معکوس وجود دارد، با تغییر تاریخ کاشت از نیمه آبان ماه به نیمه دی ماه، سرعت پرشدن دانه از 51/1 به 98/0 میلی گرم دانه در روز، مدت پرشدن دانه از 48 به 33 روز، وزن هزار دانه از 41 به 28 گرم و نهایتاً عملکرد دانه از467 به 299 گرم در متر مربع کاهش یافت. در مجموع رقم چمران2 نسبت به سایر ارقام از میانگین تعداد روز تا رسیدگی فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت و سرعت مؤثر پر شدن دانه بیشتری برخوردار بود، لذا در تاریخ کاشت مطلوب نیمه آبانماه قابل توصیه به بهره برداران در منطقه مورد مطالعه می باشد. |
|
واژههای کلیدی: تعداد سنبله، دوره پر شدن دانه، شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک. |
|
متن کامل [PDF 1080 kb]
(2030 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/2/26 | پذیرش: 1399/2/26 | انتشار: 1399/2/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|