اثر منابع مختلف کودهای شیمیایی و آلی بر برخی مولفههای فیزیولوژیک ارقام مختلف برنج (Oryza sativa L.) در شرایط تنش خشکی
|
جابر مهدی نیا افرا ، یوسف نیک نژاد* ، هرمز فلاح ، داود براری تاری  |
|
|
چکیده: (1946 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثر منابع مختلف کودهای شیمیایی و آلی بر برخی مولفههای فیزیولوژیک ارقام مختلف برنج در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی شهرستان ساری در سال 1395 انجام شد. سه سطح تنش شامل تنش خشکی در شروع مرحله پنجهزنی، تنش خشکی در مرحله خوشهدهی کامل و شاهد (عدم تنش) به عنوان عامل اصلی و چهار منبع کودی شامل ورمیکمپوست، کمپوست آزولا، اسید هیومیک و کود شیمیایی N.P.K به همراه دو رقم طارم محلی و شیرودی به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تفاوت آماری معنیداری بین ارقام طارم محلی و شیرودی از نظر عملکرد در سطوح تنش خشکی و منابع مختلف کودی وجود داشت. بیشترین عملکرد شلتوک برای ارقام شیرودی و طارم محلی (بهترتیب برابر با 6577 و 3776 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری رایج حاصل شد و با اعمال تنش از میزان عملکردها کاسته شد، بهویژه با اعمال تنش خشکی در مرحله خوشهدهی که میزان عملکرد ارقام شیرودی و طارم محلی بهترتیب حدود 6/17 و 9/2 درصد کاهش یافت. مصرف اسید هیومیک، کمپوست آزولا و ورمیکمپوست بهترتیب منجر به افزایش 3/17، 7/13 و 8/8 درصدی عملکرد دانه برای رقم شیرودی و افزایش 9/7، 8/3 و 6/2 درصدی عملکرد برای رقم طارم محلی در شرایط تنش خشکی در مرحله پنجهزنی در مقایسه با کود شیمیایی N.P.K گردید. بیشترین مقدار قندهای کل و احیا (بهترتیب برابر با 3/147 و 4/289 میلیگرم بر گرم) در شرایط تنش خشکی در مرحله آغاز پنجهزنی با مصرف اسید هیومیک برای رقم شیرودی بهدست آمد. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق، کاربرد اسید هیومیک جهت حصول حداکثری عملکرد دانه ارقام برنج مورد مطالعه در شرایط تنش خشکی مناسب میباشد. |
|
واژههای کلیدی: ارقام برنج، تنش خشکی، ویژگیهای فیزیولوژیکی و عملکرد دانه. |
|
متن کامل [PDF 1135 kb]
(2158 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/2/26 | پذیرش: 1399/2/26 | انتشار: 1399/2/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|