اثر سطوح مختلف آرسنات بر جوانهزنی، رشد و برخی مولفههای فیزیولوژیک گیاه یونجه (Medicago sativa L.)
|
فرنوش زرگری ، لطیفه پوراکبر* ، سیدیحیی صالحی لیسار ، جعفر رازقی ، روح اله متفکرآزاد  |
|
|
چکیده: (1902 مشاهده) |
آرسنیک (As) معدنی، یک ماده سرطانزای فراگیر محیطی است و مصرف غذاها و آب آشامیدنی آلوده به این عنصر میتواند عواقب خطرناک برای سلامتی انسان و جانوران داشته باشد. آرسنیک در واکنش به هوازدگی سنگها، صخرهها، همچنین فعالیتهای انسانی، در خاکهای سطحی تجمع مییابد. گیاهان در معرض آرسنیک، اثرهای سیتوتوکسیک، مانند کاهش رشد، اختلال عملکرد سلولی و متابولیسم را نشان میدهند. در پژوهش حاضر، اثر غلظتهای مختلف محلول آرسنات سدیم (صفر، 5، 10، 15، 20 میلیگرم در لیتر) بر روی جوانهزنی، رشد و برخی مولفههای فیزیولوژیک گیاه یونجه، در محیط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که با افزایش غلظت آرسنات، درصد و سرعت جوانهزنی بذرها، رشد، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی و غلظت کربوهیدراتهای ریشه و اندامهای هوایی گیاهان یونجه کاهش نشان دادند. بررسی شاخصهای تنش و رشد (شاخص تحمل، درصد سمیت، شاخص بنیه دانهرست و رشد نسبی) نیز این اثرهای منفی را تایید کردند. با توجه به نتایج بهدست آمده، بهنظر میرسد آرسنات، به ویژه در غلظتهای بالا، با القاء مسمومیت در گیاه و تداخل در فرآیندهای متابولیکی و جذب مواد معدنی، موجب اختلال در دستگاه فتوسنتزی، متابولیسم و مهار رشد و نمو در گیاه یونجه شد. |
|
واژههای کلیدی: آرسنیک، سمیت، کربوهیدراتها و رنگیزههای فتوسنتزی. |
|
متن کامل [PDF 1475 kb]
(2103 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/2/26 | پذیرش: 1399/2/26 | انتشار: 1399/2/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|