|
اثر ترکیب خاک فسفات همراه با میکروارگانیسمهای حل کننده فسفر بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن کلزا
|
صدیقه غنایی* ، همایون چگنی  |
|
|
|
چکیده: (2455 مشاهده) |
| این پژوهش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف خاک فسفات بههمراه میکروارگانیسمهای حل کننده فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا (رقم هایولا 50) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در کشت و صنعت گل چشمه آزادشهر در سال زراعی 96-1395 اجرا شد. عامل اول مصرف خاک فسفات در چهار سطح شامل 0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و عامل دوم استفاده از میکروارگانیسمهای حل کننده فسفر در سه سطح شامل شاهد (عدم استفاده)، باکتریهای حل کننده فسفر (Pseudomonas fluorescensa) و قارچهای حلکننده فسفر (مایکوریزا، Glomus mosseae) بود. نتایج نشان داد که اثر خاک فسفات بر همه صفات مورد بررسی بجز شاخص برداشت در سطح 5 درصد معنیدار بود. اثر میکروارگانیسمهای حل کننده فسفر بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد روغن، فسفر دانه و فسفر برگ در سطح 1 درصد معنیدار بود. اثر متقابل خاک فسفات و میکروارگانیسمهای حل کننده فسفر بر عملکرد دانه و عملکرد روغن معنیدار شد. افزایش مصرف خاک فسفات تا 150 کیلوگرم موجب افزایش عملکرد دانه شد، به طوریکه عملکرد دانه در تیمار عدم مصرف خاک فسفات (شاهد) 2246 و در تیمارهای 50، 100 و 150 کیلوگرم خاک فسفات بهترتیب 2431، 2510 و 2570 کیلوگرم در هکتار بود. |
|
| واژههای کلیدی: خاک فسفات، عملکرد، کلزا و مایکوریزا. |
|
|
متن کامل [PDF 909 kb]
(2730 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/10/11 | پذیرش: 1398/10/11 | انتشار: 1398/10/11
|
|
|
|
|
|
|
| ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|
|