بررسی تاثیر افزایش حلالیت عناصر غذایی خاک بر عملکرد کمی و کیفی گندم (Triticum aestivum L.) در استان خوزستان
|
فاطمه موسوی ، سیدکیوان مرعشی* ، تیمور بابایی نژاد  |
|
|
چکیده: (2545 مشاهده) |
استفاده از اصلاحکنندههای اسیدی از روشهای رایج در خاکهای با اسیدیته بالا برای افزایش حلالیت عناصر غذایی میباشد. به منظور بررسی امکان کاهش خاصیت قلیایی خاک و افزایش حلالیت عناصر غذایی این آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی به روش فاکتوریل با سه سطح صفر، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار سولفات گوگرد و سه سطح صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار کود زیستی تیوباسیلوس در سه تکرار در سال 97-1396 در منطقه روستای الهایی واقع در شمال اهواز اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر گوگرد و تیوباسیلوس بر تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و درصد پروتئین دانه در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود. اثر متقابل گوگرد و تیوباسیلوس بر عملکرد بیولوژیک در سطح 1 درصد و بر شاخص برداشت در سطح احتمال 5 درصد معنیدار بود. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که عملکرد دانه و پروتئین دانه در شرایط تغییر میزان تیوباسیلوس و گوگرد افزایش پیدا کرد و از لحاظ آماری در سطوح مختلف قرار داشتند. بیشترین عملکرد دانه از تیمار 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد و کاربرد 10 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس بهترتیب با 5663 و 5077 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن در شرایط عدم کاربرد گوگرد با 3668 کیلوگرم در هکتار و عدم کاربرد تیوباسیلوس با 4329 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بیشترین مقدار پروتئین دانه در تیمار 500 کیلوگرم در هکتار گوگرد و 10 کیلوگرم در هکتار تیوباسیلوس بهترتیب معادل 2/13، 7/12 درصد و کمترین آن در عدم کاربرد مقادیر گوگرد با 8/10 درصد و عدم کاربرد تیوباسیلوس با 6/11 درصد حاصل شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد در شرایط کاربرد گوگرد و تیوباسیلوس امکان افزایش عملکرد کمی و کیفی گندم وجود دارد و بهترین نتیجه بهترتیب در شرایط کاربرد 500 و 10 کیلوگرم در هکتار گوگرد و تیوباسیلوس حاصل شد که میتواند مورد توجه زارعین و محققین قرار گرفته و توصیه گردد. |
|
واژههای کلیدی: پروتئین دانه، تیوباسیلوس، سولفات گوگرد و عملکرد دانه. |
|
متن کامل [PDF 973 kb]
(1958 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/6/25 | پذیرش: 1398/6/25 | انتشار: 1398/6/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|