ارزیابی اثر تنش خشکی و کلینوپتیلولیت بر عملکرد و کیفیت هیبریدهای ذرت سیلویی
|
فرشته سیف ، فرهاد عزیزی ، فرزاد پاکنژاد* ، علی کاشانی ، مهدی شهابی فر |
|
|
چکیده: (1659 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثر تنش خشکی و کاربرد کلینوپتیلولیت بر عملکرد و کیفیت علوفه هیبریدهای مختلف ذرت سیلویی، پژوهشی بهصورت کرتهای دو بار خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال زراعی 1392 اجرا گردید. در این پژوهش سه رژیم آبیاری شامل آبیاری نرمال، تنش خشکی ملایم و شدید به ترتیب شامل آبیاری پس از 70، 100 و 130 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A بهعنوان فاکتور اصلی و دو سطح کاربرد کلینوپتیلولیت (عدم کاربرد و کاربرد 10 تن در هکتار) بهعنوان فاکتور فرعی و سه هیبرید سینگل کراس KSC720، KSC705 و KSC704 ذرت سیلویی بهعنوان فاکتور فرعی فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد علوفهتر در تنش خشکی ملایم (45133 کیلوگرم در هکتار) و شدید (38148 کیلوگرم در هکتار) نسبت به رژیم آبیاری نرمال (56954 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب 21 و 33 درصد کاهش یافت و با کاربرد کلینوپتیلولیت، عملکرد علوفهتر حدود 14 درصد افزایش یافت. از نظر پارامترهای کیفی، تنش خشکی باعث افزایش معنیدار درصد کربوهیدراتهای محلول در آب و الیاف محلول در شوینده اسیدی گردید و درصد خاکستر و کل مواد غذایی قابل هضم علوفه را بهطور معنیداری کاهش داد. در بین صفات کیفی، کاربرد کلینوپتیلولیت تنها منجر به افزایش درصد خاکستر علوفه گردید و بر سایر پارامترهای کیفی علوفه اثر معنیداری نداشت. در این پژوهش، هیبرید KSC704 بیشترین عملکرد علوفهتر (52030 کیلوگرم در هکتار) را تولید نمود و هیبرید KSC705 دارای کمترین درصد الیاف محلول در شوینده اسیدی و خنثی و بیشترین میزان جذب ماده خشک و کل مواد غذایی قابلهضم (6/70 درصد) بود. در این تحقیق، اثرهای برهمکنش رژیم آبیاری و هیبرید بر درصد کربوهیدراتهای محلول در آب و فیبر محلول در شوینده خنثی به ترتیب در سطح یک و پنج درصد معنیدار گردید و اثرهای برهمکنش سایر تیمارها بر صفات مورد بررسی غیر معنیدار بود. |
|
واژههای کلیدی: رژیم آبیاری، ذرت، علوفه و زئولیت. |
|
متن کامل [PDF 1010 kb]
(1597 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/5/3 | پذیرش: 1398/5/3 | انتشار: 1398/5/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|