ارزیابی اثر کاربرد کودهای زیستی محرک رشد گیاه بر صفات زراعی و ویژگیهای فیزیولوژیکی ژنوتیپهای لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris L.)
|
سعید چاوشی* ، قربان نورمحمدی ، حمید مدنی ، حسین حیدری شریف آباد ، مجتبی علوی فاضل  |
|
|
چکیده: (2370 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثر کاربرد کودهای زیستی فسفر و پتاسیم بر برخی صفات مهم مورفولوژیکی، ویژگیهای زراعی و عملکرد لوبیا قرمز این آزمایش در تابستان سالهای 94-1393 و بهصورت دو ساله در مزرعه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. این پژوهش بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای پژوهشی شامل استفاده از کودهای زیستی در چهار سطح عدم استفاده، کاربرد کود زیستی فسفر، کود زیستی پتاسیم و استفاده توأم کود زیستی فسفر + کود زیستی پتاسیم و چهار ژنوتیپ لوبیا قرمز به نامهای رقم گلی، لاین D81083، رقم درخشان و KS31169 بودند. کاربرد کودهای زیستی در اوایل دوره رشد رویشی و همچنین در مرحله قبل از گلدهی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد کاربرد کودهای زیستی توانست بهطور معنیداری عملکرد تک بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در متر مربع، تعداد ساقه فرعی، کلروفیل a، کلروفیل b، نسبت کلروفیل a به کلروفیل b، نسبت وزن پوسته به وزن کل غلاف و نسبت پتاسیم به فسفر دانه را تحت تأثیر قرار دهد. در این بررسی رقم گلی با تولید 71/8 گرم در بوته بیشترین عملکرد دانه را تولید کرد. همچنین بهطور متوسط عملکرد دانه لوبیا از 56/6 گرم در بوته در عدم استفاده از کودهای زیستی به 80/8 گرم در بوته در استفاده توأم کودهای زیستی، 5/25% افزایش پیدا کرد. ژنوتیپهای مورد بررسی در تمام صفات مذکور اختلاف معنیداری را نشان دادند ولی اثر برهمکنش کاربرد کودهای زیستی و ژنوتیپ فقط در صفات تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در مترمربع معنیدار شد. بدین ترتیب با کاربرد کودهای زیستی میتوان علاوه بر افزایش کمی و جذب عناصر ضروری از طریق تحریک رشد سبب بهبود ویژگی های کیفی لوبیا قرمز شد. |
|
واژههای کلیدی: کودهای زیستی، لوبیا قرمز، فسفر و عملکرد دانه. |
|
متن کامل [PDF 553 kb]
(2323 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/4/3 | پذیرش: 1398/4/3 | انتشار: 1398/4/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|