اثر کمبود روی خاک بر فعالیّت آنزیم های آنتی اکسیدانت و برخی پارامترهای بیوشیمیایی در گندم نان
|
سید محسن نیاز خانی ، بابک عبدالهی مندولکانی* ، مراد جعفری ، میرحسن رسولی صدقیانی  |
|
|
چکیده: (3069 مشاهده) |
بهمنظور بررسی واکنش ارقام روی-کارا و روی-ناکارا گندم نان به کمبود روی (Zn) خاک، این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح روی در دو شرایط روی کافی (پنج میلیگرم روی در کیلوگرم خاک) و عدم مصرف روی، ارقام روی-کارا (بیات و نیکنژاد) و روی-ناکارا (هیرمند و کرج1)، بافت (ریشه و برگ) و مرحله رشدی (28 روز بعد از جوانهزنی و 30 درصد سنبلهدهی بهترتیب تحت عنوان مراحل رویشی و زایشی) بود. در این تحقیق فعالیّت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و فنیل آلانین آمونیالیاز و مقدار مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، پرولین، ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدانت کل اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین اثرات اصلی و برهمکنش نشان داد تحت شرایط کمبود روی، میزان فعالیّت آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و فنیل آلانین آمونیالیاز افزایش و فعالیّت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز بهطور معنیداری (P≤0.01) کاهش یافت. میزان مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، فنل و پرولین تحت شرایط کمبود روی بهطور معنیداری (P≤0.01) افزایش یافت. همچنین فعالیّت آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز و مقدار پرولین در ارقام روی-کارا بیشتر و مقدار مالون دی آلدئید و پراکسید هیدروژن در این ارقام کمترین مقدار را دارا بود. میزان فعالیّت آنزیم کاتالاز در رقم روی-کارا بیات بهطور معنیداری تحت شرایط کمبود روی بیشتر از سایر ارقام بود. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که فعالیّت آنزیمهای آنتیاکسیدانت تحت شرایط کمبود روی در گندم نان افزایش مییابد. |
|
واژههای کلیدی: گندم نان، کاتالاز، پرولین و کمبود روی. |
|
متن کامل [PDF 749 kb]
(2600 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/4/2 | پذیرش: 1398/4/2 | انتشار: 1398/4/2
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|