بهمنظور بررسی اثر تنش شوری و نانواکسید روی بر پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه کلزا و کاملینا، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه گروه زیستشناسی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. عامل نانواکسید روی در سه سطح صفر، 25 و 100 میلیگرم بر لیتر به صورت محلولپاشی و عامل تنش شوری درغلظتهای صفر، 75 و 150 میلیمولار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که واکنش دو گیاه به تنش شوری کاملاً متمایز است. بهطوری که در تنش شوری 150 میلیمولار، بیشترین تجمع یون کلر در ریشه گیاه کاملینا مشاهده شد، ولی در گیاه کلزا بیشتر انباشتگی یون کلر در برگ بود. نسبت پتاسیم به سدیم در برگ کلزا در مقایسه به ریشه بیشتر بود، درصورتی که درگیاه کاملینا نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه بیشتر بود. محتوای نسبی آب و پرولین برگ و ریشه با افزایش تنش شوری در هردو گیاه افزایش یافت، ولی مقادیر افزایش محتوای نسبی آب و انباشتگی پرولین برگ و ریشه در کاملینا در مقایسه با کلزا بیشتر بود. با افزایش تنش شوری تا 150 میلیمولار کلروفیل کل، کلروفیل a و bدر هردوگیاه مورد بررسی کاهش معنیدار نشان داد. ولی مقدار این کاهش در کلزا در مقایسه با کاملینا به طور معنیدار بیشتر بود. محلولپاشی نانواکسید روی با غلظت 25 میلیگرم بر لیتر در هر دوگیاه کلزا و کاملینا به غیر از صفت نسبت پتاسیم به سدیم در برگ و ریشه، در سایر صفات مورد بررسی باعث کاهش معنیدار اثرات تنش شوری شد که میتوان برای کاهش اثر تنش شوری استفاده نمود.
Effect of Salinity Tension and Foliar Application of Nano-Oxide on Some of the Physiological Chracteristics of Rapeseed (Brassica napus L.) and Camelina (Camelina sativa L.). فیزیولوژی گیاهان زراعی 2019; 10 (40) :111-127 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-1144-fa.html
اخوان هزاوه طرفه، پوراکبر لطیفه، رحمانی فاطمه، علیپور هادی. اثرتنش شوری و محلولپاشی نانواکسید روی بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی گیاه کلزا (.Brassica napus L) و کاملینا (.Camelina sativa L). مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1397; 10 (40) :111-127