سالیسیلیک اسید، یک تنظیم کننده رشد گیاهی است که در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی و پاسخ گیاه به شرایط نامطلوب زیستی از قبیل شوری، نقش دارد. در همین حال، شوری خاک یک محدودیت عمده برای تولید مواد غذایی است. به واسطه سمزدایی رادیکالهای سوپراکسید که در نتیجه شوری تولید میشود، سالیسیلیک اسید نقش مهمی در جلوگیری از آسیبهای اکسیداتیو در گیاهان دارد. در این تحقیق اثر غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید، شوری و برهمکنش سالیسیلیک اسید و شوری بر پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در جو مورد مطالعه قرار گرفت. شوری با غلظتهای صفر، 25، 50، 75 و 100 میلیمولار از شوری و سالیسلیک اسید با غلظتهای صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار در یک طرح کاملاً تصادفی، به صورت فاکتوریل در سال 1394 مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که شوری باعث کاهش معنیدار رشد ساقه و ریشه، کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، هم چنین کاهش کلروفیل و کاروتنوئید شد؛ در حالی که در گیاهان پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید، مقدار این کاهش تعدیل شده است. از طرف دیگر، افزایش مقدار آنتوسیانین، کلروفیل و کاروتنوئید نشان دهنده نقش مصرف یک و یک ونیم میلیمولار سالیسیلیک اسید بر افزایش تحمل این گیاه در برابر تنش شوری است. بابررسیمطالبفوقاحتمالاًمیتواننتیجه گیریکردکهکاربردسالیسیلیک اسید،تحمل گیاهرادر مقابله باتنش شوریافزایش میدهد.
Effect of different concentrations of salicylic acid on salinity tolerance of barley seedling (Hordeum vulgare L.). فیزیولوژی گیاهان زراعی 2018; 9 (36) :121-136 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-944-fa.html
مهدویان کبری. اثر غلظتهای متفاوت سالیسیلیک اسید بر تحمل شوری گیاه چه جو (Hordeum vulgare. L). مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1396; 9 (36) :121-136