بهمنظور بررسی اثر مقادیر مختلف رطوبتی خاک در سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر فعالیت آنزیمها و ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی یونجه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی دانشگاه کردستان، در تابستان سال ۱۳۹۲ بهصورت مزرعهای طراحی و اجرا شد. عامل اول شامل دو سطح آبیاری نرمال (100 درصد ظرفیت زراعی) و تنش خشکی (50 درصد ظرفیت زراعی) و عامل دوم شامل پنج سطح محلولپاشی سالیسیلیک اسید (صفر، 7، 21، 35 و 49 درصد) بود. نتایج بیانگر اثر معنیدار برهمکنش تنش خشکی و محلولپاشی سالیسیلیک اسید بر عملکرد بیولوژیک، تعداد برگ، سطح برگ، رنگیزههای فتوسنتزی (P<0.01)، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (APX) و بیوسنتز اسید آمینه پرولین (P<0.05) بود. کاربرد سالیسیلیک در هر سطح آبیاری باعث بهبود رشد و افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و محتوای پرولین برگ شد، که این اثر مثبت نسبت به تیمار شاهد در شرایط تنش بیشتر بود، بهطوریکه عملکرد خشک علوفه در سطح آبیاری نرمال و تنش خشکی با 7289 و 5871 کیلوگرم در هکتار بهترتیب به تیمارهای سطوح 21 و 35 درصد سالیسیلیک اسید اختصاص یافت که نسبت به تیمار شاهد بهترتیب افزایش 19/93 و 53/62 درصدی داشتند. بهطور کلی، تنش خشکی باعث کاهش عملکرد دانه و صفات وابسته به آن شد، که کاربرد سالیسیلیک اسید با اثر بر افزایش سنتز پرولین، بهبود پتانسیل آبی گیاه و فتوسنتز تا حدودی توانست کاهش عملکرد محصول را جبران کند.
Effect of different amounts of soil moisture in different salicylic acid levels on enzymes activity and morphophysiological characteristics of alfalfa . فیزیولوژی گیاهان زراعی 2017; 9 (33) :99-118 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-794-fa.html
دولتمند شهری نرگس، حق شناس مسعود. اثر مقادیر مختلف رطوبتی خاک در سطوح مختلف سالیسیلیک اسید بر فعالیت آنزیمی و ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی یونجه . مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1396; 9 (33) :99-118