بررسی امکان کاهش تنش اشعه ماوراء بنفش در گیاه ذرت شیرین (Zea mays var. Saccharata)
|
کبری مهدویان* |
|
|
چکیده: (1683 مشاهده) |
اشعه ماوراء بنفش به سه نوار با طول موجهای UV-A (320-390nm)، UV-B (280-320 nm)و UV-C (254-280 nm) تقسیم میشود و اثرهای زیانباری بر روی رشد تعدادی از گیاهان دارند. در همین حال، سالیسیلیک اسیدها یک گروه از تنظیم کنندههای رشد و نمو گیاهی هستند که اثرهای بیولوژیک منحصر به فردی بر رشد و نمو گیاهان دارند. بنابراین هدف از این تحقیق، بررسی کاربرد سالیسیلیک اسید جهت کاهش تنش اشعه ماوراء بنفش در گیاه ذرت بر روی جوانهزنی، رشد اندام هوایی و ریشه، وزن تر و خشک، مقدار قندهای احیاء کننده، مالوندآلدئید و سایر آلدئیدها میباشد. گیاهان ذرت تیمار شده با سالیسیلیک اسید 5/1 میلیمولار سپس به مدت یک هفته تحت تیمار با UV-A، UV-B، UV-C در یک طرح کاملا تصادفی قرار گرفتند. این بررسی نشان داد که سالیسیلیک اسید منجر به افزایش معنیدار جوانه زنی ذرت در سطح احتمال 5 درصد شد. نتایج حاصل از این تحقیقات نشان داد که UV-B و UV-C باعث کاهش معنیداری در رشد اندام هوایی، ریشه، وزن تر و خشک میشود، در حالی که در گیاهان پیش تیمار شده با سالیسیلیک اسید این کاهش به طور معنیداری در سطح احتمال پنج درصد تعدیل شده است. همچنین مشاهده شد که UV-A اثر معنیداری بر رشد اندام هوایی، ریشه، وزن تر و خشک ندارد. مقدار مالوندآلدئید و سایر آلدئیدها در گیاهان تیمار شده با UV-B و UV-C بهطور معنیداری در سطح احتمال 1 درصد افزایش یافتند که نشان دهنده تنش ناشی از پرتوهای UV-B و UV-C بر گیاه و فعال شدن مکانیسمهای دفاعی در این شرایط است. کاهش معنیدار مقدار قندهای احیاء کننده برگ در سطح احتمال 1 درصد نشان دهنده آسیب ناشی از پرتوها بر دستگاه فتوسنتزی میباشد. از طرف دیگر افزایش معنیدار مقدار قندهای احیاء کننده در سطح احتمال 1 درصد نشان دهنده نقش سالیسیلیک اسید بر افزایش مقاومت این گیاه در برابر اشعه UV-B و UV-C میباشد. با بررسی مطالب فوق احتمالا میتوان نتیجهگیری کرد که کاربرد سالیسیلیک اسید گیاه را در مقابل تابش پرتو فرابنفش حمایت مینماید. |
|
واژههای کلیدی: سالیسیلیک اسید، قندهای احیاء کننده و مالوندآلدئید. |
|
متن کامل [PDF 1118 kb]
(1499 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/10/11 | پذیرش: 1398/10/11 | انتشار: 1398/10/11
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|