واکنش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیک بادام زمینی (Arachis hypogaea L.) به نانوکودهای کلات روی و کلسیم و روش کاربرد آنها
|
معرفت مصطفوی راد* ، حمیدرضا ذاکرین ، امین نوبهار ، سعید سیف زاده ، علیرضا ولدآبادی  |
تحقیقات و آموزش کشاورزی رشت |
|
چکیده: (2643 مشاهده) |
بادام زمینی یکی از مهمترین گیاهان خانواده لگومینوز است که دانه آن غنی از روغن (47 تا 53 درصد) و پروتئین (25 تا 36 درصد) میباشد. بادام زمینی نیاز غذایی بالایی دارد. بدین ترتیب، بهمنظور ارزیابی اثر نانوکودهای کلات روی و کلسیم و روشهای کاربرد آنها بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک بادام زمینی، این آزمایش در سال زراعی 1395 بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان (رشت) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نانوکودهای کلات روی، کلسیم و کاربرد همزمان روی + کلسیم بهعنوان کرت اصلی و روش کاربرد نانوکودهای کلات روی و کلسیم شامل مصرف در خاک، محلولپاشی و کاربرد تلفیقی آنها و عدم مصرف کود (شاهد) بهعنوان کرت فرعی بود. نتایج نشان داد که اثر نانوکودهای کلات روی و کلسیم و روش کاربرد نانوکودها و برهمکنش آنها بر تمامی صفات فیزیولوژیک اندازهگیری شده در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. همچنین، بیشترین عملکرد دانه (3017 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد زیستتوده (7386 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد میوه (غلاف) (4545 کیلوگرم در هکتار) و تولید پوسته بادام زمینی (1548 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کاربرد توام نانوکودهای کلات روی و کلسیم بهروش همزمان مصرف در خاک و محلولپاشی بهدست آمد. بیشترین عملکرد علوفه تر و علوفه خشک (بهترتیب 9235 و 2346 کیلوگرم در هکتار) تحت شرایط کاربرد نانوکود کلات کلسیم بهروش تلفیقی خاکی و محلولپاشی مشاهده شد. براساس نتایج این آزمایش، کاربرد کلسیم میتواند رشد زایشی بادام زمینی را بهبود بخشد و کمبود عنصر روی در طول دوره رشد زایشی سبب افزایش تعداد غلافهای پوک بهدلیل کاهش احتمالی ظرفیت فتوسنتزی گیاه بادام زمینی شد. |
|
واژههای کلیدی: دانه روغنی، ذرات نانو، صفات زراعی و عناصر غذایی. |
|
متن کامل [PDF 172 kb]
(2226 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1398/5/3 | پذیرش: 1398/5/3 | انتشار: 1398/5/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|