بهمنظور ارزیابی اثر قارچ میکوریزا بر ویژگیهای اکوفیزیولوژیک ارقام جو در واکنش به تلقیح با سویههای مختلف باکتری سودوموناس فلورسنت تحت شرایط دیم، این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل قارچ میکوریزا گونه Glomusmosseae (تلقیح و عدم تلقیح)، سویههای باکتری سودوموناس (چهار سویه باکتری سودموناس فلورسنت S153، S169، S4، S8 و عدم تلقیح) و ارقام جو (رقم دشت و صحرا) بودند. در هر دو رقم بیشترین عملکرد دانه از تیمار کاربرد میکوریزا و سویه S169 (در رقم دشت با میانگین ۱۲۹۳ و در رقم صحرا با میانگین۱۷۵۲ کیلوگرم در هکتار) بهدست آمد. در صفات فیزیولوژیک نیز بیشترین مقدار کلروفیل a از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا و عدم تلقیح با باکتری در رقم صحرا و کلروفیل b، کلروفیل کل و قند محلول نیز از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا و تلقیح با باکتری سودوموناس سویه S169 در رقم صحرا بهدست آمد. بیشترین مقدار فسفر دانه نیز در تیمار کاربرد میکوریزا و تلقیح با سویه S153 در رقم دشت مشاهده شد، در حالیکه بیشترین مقدار نیتروژن دانه از تیمار کاربرد قارچ میکوریزا و تلقیح با باکتری سویه S4 در رقم صحرا بهدست آمد. هرچند سویههای بهکاربرده شده در این آزمایش واکنش متفاوتی به رقم و کاربرد میکوریزا داشتند، اما در اغلب صفات اندازهگیری شده نسبت به تیمار عدم تلقیح با باکتری از برتری برخوردار بودند.
Espidkar Z, Yarnia M, Ansari M, Mirshekari B, Asadi Rahmani H. Effect of mycorrhiza fungi on ecophysiological characteristics of barley cultivars in response to inoculation with different strains of Pseudomonas fluorescence under rain fed conditions. فیزیولوژی گیاهان زراعی 2016; 8 (30) :21-38 URL: http://cpj.ahvaz.iau.ir/article-1-659-fa.html
اسپیدکار زهرا، یارنیا مهرداد، انصاری محمد حسین، میرشکاری بهرام، اسدی رحمانی هادی. اثر قارچ میکوریزا بر ویژگیهای اکوفیزیولوژیک ارقام جو در واکنش به تلقیح با باکتری سودوموناس فلورسنت تحت شرایط دیم. مجله علمی فیزیولوژی گیاهان زراعی. 1395; 8 (30) :21-38