اثر محلولپاشی اسید سالیسیلیک بر ویژگیهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی ژنوتیپهای ذرت در شرایط تنش شوری
|
داور ملازم* ، علی بشیر زاده ، جعفر عظیمی  |
|
|
چکیده: (929 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی غلظتهای اسیدسالیسیلیک (صفر، یک و دو میلیمولار) بر ویژگیهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی سه ژنوتیپ ذرت NS640، SC580 و SC704 در تنششوری (صفر، 50 و 100 میلیمولار NaCl) بهصورت آزمایش فاکتوریلاسپلیتپلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بهصورت آزمایش گلدانی در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال زراعی 94-1393 انجامشد. نتایج نشانداد که اکثر صفات اختلافات معنیداری در سطوح مختلف شوری و اسید سالیسیلیک داشتند. مقایسه میانگینها نشانداد که تنششوری باعث افزایش پرولین، سوپراکسیددیسموتاز، مالوندیآلدئید، مقدار سدیم و نشتیونی بهترتیب 49/70، 145، 99/58، 86/92 و 6/12 درصد شد، درحالیکه کاروتنوئیدها، شاخص پایداری غشاء و پتاسیم بهترتیب 41/36، 32/20 و 68/39 درصد کاهش یافت. محلولپاشی اسید سالیسیلیک سبب افزایش 24 درصدی آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نسبتبه شاهد شد، اما بین یک با دو میلیمولار اختلاف معنیداری دیده نشد. واریته NS64 بیشترین آنزیم سوپراکسیددیسموتاز را نشانداد. ژنوتیپهای ذرت تحت تنششوری دارای محتوای مالوندیآلدئید بیشتر بودند، با این وجود کمترین مقدار مالوندیآلدئید (538/6 واحد مول در گرم وزن تر) در شرایط غیرشور و بالاترین سطح اسیدسالیسیلیک مشاهده شد. محلولپاشی اسید سالیسیلیک باعث تعدیل اثر منفی تنششوری بر روی صفات شد و باعث افزایش کاروتنوئیدها، پتاسیم و شاخص پایداری غشاء گردید و مقدار مالوندیآلدئید و نشتیونی را کاهشداد. ژنوتیپ SC704 با داشتن بیشترین مقدار پرولین، مالوندیآلدئید و پتاسیم بیشترین شاخص پایداری غشاء را نشانداد. |
|
واژههای کلیدی: شوری، سوپراکسیددیسموتاز، ذرت و مالوندیآلدئید. |
|
متن کامل [PDF 783 kb]
(1679 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1400/10/15 | پذیرش: 1400/10/10 | انتشار: 1400/10/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|