اثر محلولپاشی نانواکسید روی بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک گندم تحت تنش خشکی
|
سیده یلدا رئیسی ساداتی ، سدابه جهانبخش گده کهریز* ، علی عبادی ، محمد صدقی  |
|
|
چکیده: (2023 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثر نانواکسید روی بر عملکرد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک گندم در شرایط تنش خشکی، آزمایشی در سال 1397 بهصورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل فاکتور اول تنش خشکی در سه سطح (35 ، 60 و 85 درصد ظرفیت زراعی)، فاکتور دوم ارقام گندم (میهن، حیدری، سایسونز و گاسگوژن) و فاکتور سوم شامل محلولپاشی با نانواکسید روی در سه سطح (عدم کاربرد نانو اکسید روی، 5/0 و 1 گرم در لیتر) بود. محلولپاشی نانواکسید روی در مرحله سه برگی انجام گرفت و سه روز بعد تنش خشکی بهمدت یک هفته اعمال شد. محلولپاشی نانواکسید روی موجب افزایش میزان رنگدانههای فتوسنتزی، شاخص کلروفیل برگ، FV/FM، ارتفاع بوته، تعداد سنبله و وزن دانه گردید. تنش خشکی موجب کاهش شاخص کلروفیل (73/3 درصد)، F0(79/60 درصد)، Fv (18/11 درصد)، FV/FM (68/2 درصد)، افت میانگین ارتفاع بوته (93/15 درصد)، وزن خشک کل (27/16 درصد)، وزن خشک ریشه (18/46 درصد) و تر ریشه (32/8 درصد) و نیز عملکرد دانه (59/15 درصد تعداد دانه و 93/11 درصد وزن دانه) شد. همچنین محلولپاشی نانواکسید روی و آبیاری در شرایط کنترل موجب بهبود شاخص کلروفیل (01/151 درصد) و میزان فلورسانس فتوسیستم دو در طول فصل رشد (62/78 درصد) و افزایش عملکرد دانه گندم (39/338 درصد تعداد دانه و 62/361 درصد وزن دانه) در شرایط کمآبی گردید. بین ارقام مورد مطالعه بیشترین میزان F0 (5/233) و FM (44/756) مربوط به رقم میهن و کمترین میزان کلروفیل (944/20)، F0 (0/34)، FM (28/362) و FV/FM (458/0) مربوط به رقم حیدری بود. تحت تنش خشکی، میزان وزن هزار دانه در ارقام حیدری (35/155 درصد) و گاسگوژن (60/32 درصد) نسبت به شرایط کنترل کاهش یافت. در بین ارقام، رقم میهن به تنش خشکی متحملتر بود. از نظر عملکرد دانه در شرایط بدون تنش، ژنوتیپ حیدری بهعنوان برترین ژنوتیپ شناخته شد. |
|
واژههای کلیدی: تنش خشکی، عملکرد، کلروفیل و نانواکسید روی. |
|
متن کامل [PDF 716 kb]
(2284 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی گیاهان زراعی دریافت: 1399/3/12 | پذیرش: 1399/3/12 | انتشار: 1399/3/12
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|